Despre vânzătorii de iluzii și cătușele libertății, la Școala Gimnazială Viziru

De Ionel Lazarică 21 Martie 2017, 22:23 Invatamant

activitate Sc.ViziruUrmare a desfășurării campaniei inițiate de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane în parteneriat cu  Inspectoratul  de Poliție Județean Brăila și Inspectoratul Școlar Județean Brăila, azi, 21 martie 2017, la sediul Școlii Gimnaziale Viziru, a avut loc o activitate specifică, desfășurată de lucrătorii acestor instituții și destinată elevilor claselor a VII-a, coordonați de prof.Luminița Boală. Din partea postului de politie comunal a participat ag. sef adj. Ionuț Tarachiu.

În cadrul expunerilor,urmărite cu interes de elevi, au fost scoase la lumină realități crude ale traficului de persoane, menționându-se, în termeni adecvați vârstei, că  ”traficantul este creativ, fin psiholog, vinde iluzii, iubește oamenii condiționat, iubește banii necondiționat, oferă cadouri, poate fi bogat sau sărac, tânăr sau bătrân, educat sau interlop recunoscut, străin sau,uneori(!) parte din familie, poate fi oricine, poate fi ce îți dorești tu… pentru bani el va face totul și îți va promite totul, fiindcă el te vede ca pe o marfă, care în curând va fi vândută și iar vândută și din nou vândută, la nesfârșit...”

A fost reliefat apoi rolul internetului ca unealtă a traficanților, mijloc prin care abordarea victimelor se face ușor, prin crearea de false identități virtuale sau prin folosirea de fotografii nereale. În același sens au fost scoase în evidență pericolele rețelelor de socializare prin capacitatea lor de a produce corelații automate, oferind astfel creșterea ratei de succes în privința racolării victimelor.
Sc.Viziru,activitate
Au fost furnizate informații importante cu privire la navigarea în siguranță pe internet, pentru evitarea posibilității ca elevii să  devină victime ale traficanților prin dezvăluirea, în mod naiv, a datelor personale sau a unor fotografii în ipostaze indecente, cu care ar putea fi ușor șantajați apoi. În context s-a menționat și problema drogurilor, cu aspectele ei esențiale privind recrutarea, transportul și consumul, dar și metode și mijloace prin care elevii să poată evita acest flagel al vremurilor noastre.

În încheiere, lucrătorii de poliție au recomandat elevilor să facă apel la instituțiile statului atunci când într-o formă sau alta consideră că se încearcă abuzuri asupra lor, punându-le la dispoziție un număr de telefon, respectiv 0800800678, la care pot suna oricând în acest sens.

La bilanțul activității prof. Steluța Neagu, directorul instituției gazdă, a menționat că școala a desfășurat, în scop preventiv, din anul 2014, proiecte în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Brăila și Penitenciarul de Minori și Tineri Tichilești, considerând astfel că rata mică a infracțiunilor săvârșite de minori pe raza comunei se datorează și acestor activități, organizate prin efortul și dăruirea de care au dat dovadă cadrele didactice.

 

Autor Ionel Lazarică 21 Martie 2017, 22:23 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii