Universitatea din Bucuresti a urcat 50 de locuri în ranking-ul Quacquarelli-Symonds

De Redactia 18 Septembrie 2014, 10:48 Invatamant
Marti, 16 septembrie 2014, au fost date publicitatii rezultatele rankingului global al universitatilor, realizat de Quacquarelli-Symonds Limited. În editia de anul acesta, Universitatea din Bucuresti se afla în categoria 651-700, avansând 50 de pozitii fata de anul trecut, când era în categoria 701+. Rezultatul plaseaza Universitatea din Bucuresti în primele 3,5% dintre cele aproximativ 20 000 de universitati din lume.

Universitatea din Bucuresti este clasata pe cea mai înalta pozitie dintre universitatile românesti. în ranking-ul QS 2014. În clasament se mai situeaza si Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea ”Babes-Bolyai” din Cluj si Universitatea de Vest din Timisoara, aflate în categoria 701+.

”Consideram ca pozitia pe care s-a clasat anul acesta Universitatea din Bucuresti în topul QS reprezinta o provocare pentru dezvoltarea institutionala viitoare, în special din punctul de vedere al nevoii de apropiere a Universitatii de piata muncii si din perspectiva internationalizarii”, a declarat prof. univ. dr. Magdalena Platis, prorector al Universitatii din Bucuresti, responsabil cu Managementul calitatii si relatiile cu mediul de afaceri.

Quacquarelli Symonds World University Rankings este un clasament anual al celor mai bune 800 de universitati din lume, realizat de QS Intelligence Unit împreuna cu un grup de profesori si cercetatori recunoscuti mondial. Clasamentul este realizat pe baza mai multor indicatori cheie: cercetarea stiintifica, calitatea predarii, angajabilitatea absolventilor si gradul de internationalizare.

Academic Peer Review este un sistem prin care universitatile sunt evaluate de reprezentanti ai altor institutii de învatamânt superior, criteriul de apreciere fiind excelenta în câmpul lor de activitate si de cunoastere.

Employer Review constituie un sistem de evaluare a universitatilor din punctul de vedere al angajatorilor. Astfel, QS realizeaza anual un sondaj global printre angajatorii cu experienta în recrutarea absolventilor universitatilor carora li s-a cerut sa identifice universitatile pe care le considera ca fiind cele mai bune în pregatirea absolventilor pentru piata muncii.

Citations per Faculty Member este un alt criteriu de evaluare a performantei universitare. Utilizând informatia exportata de Scopus, aceasta masura îmbina productivitatea în cercetare si calitatea acesteia. Acest criteriu conteaza 20% din punctajul total acordat unei universitati.

Student per Faculty Ratio este un indicator destinat sa identifice raportul dintre numarul de cadre didactice si numarul de studenti dintr-o universitate.

Indicatorul International Factors evalueaza deschiderea universitatii catre mediul international prin numarul programelor de studii în limbi straine si prin numarul total de studenti si de cadre didactice de cetatenie straina.

În completarea acestor indicatori, se realizeaza si o cotare a universitatilor în functie de urmatoarele domenii: Arte si Stiinte Umaniste, Inginerie si IT, Stiintele Vietii si Biomedicina, Stiintele Naturale si Stiintele Sociale. În editia 2014 a ranking-ului Quacquarelli Symonds, Universitatea din Bucuresti se situeaza pe pozitia 386 în domeniul Stiinte Naturale si pe pozitia 395 în domeniul Arte si Stiinte Umaniste.

 

Autor Redactia 18 Septembrie 2014, 10:48 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate