Studentii români, băgati în datorii de către Uniunea Europeană!

De Frimu Ghinea 17 Aprilie 2013, 16:28 Invatamant
Alianta Natională a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) și federatiile studentesti membre ale Organizatiei Europeane a Studentilor (ESU) sunt profund dezamăgite de posibilitatea ca miliarde de euro să fie tăiate din bugetul propus initial pentru educatie si tineret în cadrul financiar multianual 2014 – 2020 al Uniunii Europene datorită măsurilor de austeritate adoptate de Consiliul European în luna Februarie.

„Sperăm ca Parlamentul European, care si-a asumat în toamnă să salveze investitiile în educatie si tineret, să îsi demonstreze capacitatea politică de a renegocia proiectul de buget pentru programul Erasmul for All.

În timp ce liniile bugetare majore, cum este agricutura, rămân aproape intacte, linia alocată acestui nou program de educatie si tineret are de suferit desi reprezintă doar aproximativ 1,4 % din bugetul total al Uniunii Europene până în 2020”, a declarat Karina Ufert, presedinte ESU, într-un comunicat de presă al organizatiei.

„România, care a esuat în a garanta un buget decent pentru educatie si cercetare la nivel national ar trebui să evite adâncirea si mai mare a dificultătilor financiare întâmpinate de studentii români în a beneficia de oportunităti educationale precum mobilitătile studentesti si ar trebui să se opună propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentantii săi prezenti la negocierile purtate la nivel european.” comentează Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

A fost propusă o reducere cu 15%
Ca reactie la decizia Consiliului European, Comisia Europeană a propus o tăiere liniară de 15 % pentru noul program „Erasmus for all”. Învătământul superior si vocational  va suferi o pierdere de 150 până la 200 de milioane de euro pe an în comparatie cu bugetul propus în 2011.

Chiar si asa, Comisia Europeană sustine în mod constant introducerea unui sistem de garantare a împrumuturilor pentru studenti, căruia i s-ar aloca 111 milioane de euro pe an. Erasmus for All va primi în total 13 miliarde de euro din 2014 până în 2020 în loc de 15,2 miliarde cum fusese propus initial.

”Ne opunem vehement ideii reducerilor liniare dacă întelegerea finală include mai putini bani pentru Erasmus for All. Ar trebui mai degrabă ca acei bani să fie folosiți pentru a sprijini programele care si-au dovedit deja valoare si eficienta, asa cum sunt granturile (n.r. bursele) pentru mobilitătile de studiu.

Suntem surpinsi să observăm intentiile Comisiei de a inista asupra acestui controversat sistem de împrumuturi cât timp fezabilitatea si detaliile tehnice sunt încă sub semnul întrebării. Pe timp de criză tinerii au nevoie de mai mult sprijin si investitie din partea Uniunii Europene”, spune Karina Ufert, președinte ESU.

Granturile pentru studenti sacrificate pentru împrumuturi
Programul de schimb Erasmus si-a sărbătorit anul trecut a 25-a aniversare. De-a lungul timpului a antrenat în mobilitate aproximativ 3 milioane de studenti care au mers la studii si în căutarea unei experiente într-o altă tară a UE.

Comisia Europeană a sperat că 5 milioane de oameni ar putea beneficia de suport financiar până în 2020 dar in schimb acestia vor fi doar 4 milioane dacă tăierile bugetare vor continua. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană si-a mentinut planul de a introduce sistemul de împrumuturi oferit de bănci private studentilor interesati să îsi completeze studiile de masterat într-o altă tară a UE. Nimeni nu stie însă câti studenti s-ar angaja în astfel de obligatii financiare într-o perioadă de somaj al tinerilor fără precedent, cum le-ar afecta rata de finalizare a studiilor si dacă ar avea un impact negativ asupra distributiei regionale a studentilor în Europa.


ESU va emite în curând o declarație îndreptată către Parlamentul European în care va solicita ca investitiile în tineret si educatie să aibă prioritate în cadrul viitoarelor negocieri privind cadrul financiar multianual. ANOSR va contacta responsabilii cu negocierile asupra planului financiar multianual din România, le va solicita sprijinul în salvarea investitiei în programul Erasmus for All si va informa cetătenii români de pozitia acestora.

 

Autor Frimu Ghinea 17 Aprilie 2013, 16:28 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate