Studentii amenintă cu proteste nationale!

De A.Frangu 29 Septembrie 2013, 21:20 Invatamant
Alianta Natională a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) este profund nemultumită de faptul că Ministrul delegat pentru învătământ superior, Mihnea Costoiu, nu si-a asumat rezolvarea problemelor semnalate de studenti în cadrul întâlnirii oficiale de ieri. Reprezentantii studentilor se pregătesc să organizeze actiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă revendicările lor nu sunt soluționate.
 
Principalul punct de pe ordinea de zi a discutiilor dintre Ministrul delegat si ANOSR a fost finantarea educatiei. Studentii au cerut 6% din PIB pentru educatie, directionati inclusiv către evitarea de noi cresteri de taxe, cresterea calitătii învătământului universitar si asigurarea faptului că tinerii pot urma o facultate chiar dacă provin din familii cu venituri mici.

Ministrul a evitat să ofere răspunsuri ferme cu privire la solicitările studentilor si a pasat responsabilitatea deciziei finale în curtea Ministerului Finantelor Publice.
 
În ceea ce priveste nemultumirile studentilor legate de cresterea taxelor de cămin, Ministrul a declarat că în urma discutiilor purtate între Ministerul Educatției si ANOSR la finele anului trecut a fost crescută investitia în subventia cămine-cantine pentru anul 2013 cu 6%, însă această crestere nu a solutionat problema lipsei de indexare a subventiei cu valoarea inflatiei de mai bine de 6 ani, lucru care a dus la cresterile de taxe la care asistăm în prezent, obligând studentii să acopere din buzunar cresterile costurilor de consum.

Cât despre cresterea fondurilor pentru burse astfel încât bursele sociale să acopere cheltuielile minime de cazare si masă, asa cum prevede legea educatiei nationale, nu au existat promisiuni clare că aceste cresteri vor avea loc anul următor, în ciuda faptului că Ministrul delegat a promis cresteri în acest sens de la începutul anului prezent. Studiul ANOSR ”Responsabilitate pentru Educatie!” arată că valoarea medie a bursei sociale este de 214 lei, în conditiile în care acestea ar trebui să fie de 566 de lei, conform estimărilor CNFIS.

Ultimul punct important atins în discutiile dintre Ministerul Educatiei si ANOSR a fost legat de intentiile Parlamentului de a schimba Legea Educatiei Nationale. Desi ANOSR a fost asigurat că studentii vor fi invitati în dezbaterile din Parlament care vor avea loc pe marginea unei noi legi a educatiei, studentii observă că Ministerul Educatiei nu este la curent cu statusul acestor demersuri începute deja în Parlament si nu si-a asumat clar rolul de initiator si facilitator al dezbaterilor în ceea ce priveste forma viitoarei legi.


"Consideram ca am tolerat destul aceste eschivari in ultimii ani si nu ne mai putem baza pe ”incercari”, vrem asumari clare care sa ne deacertitudinea ca viitorul educatiei reprezinta intr-adevar o prioritatepentru Guvern. In lipsa acestor certitudini, studentii sunt pregatiti sa
organizeze actiuni care sa atraga atentia guvernantilor asupra nemultumirilor fata de modul in care este tratata educatia, inclusiv proteste generale” – Mihai Dragos, presedinte ANOSR

ANOSR va solicita în perioada următoare întâlniri si cu Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, dar si cu Ministrul Finantelor Publice si Ministrul delegat pentru Buget în vederea sustinerii alocării a 6% din PIB pentru educatie si a solutionării problemelor majore cu care se confruntă educatia.

 

Autor A.Frangu 29 Septembrie 2013, 21:20 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate