Spirit francez și dansuri medievale la Liceul Cerna. Alors on dance...

De Ionel Lazarică 29 Martie 2018, 10:41 Invatamant

activ CernaZilele trecute, Franța sau ”sora noastră mai mare” cum o numeau pașoptiștii, a fost sărbătorită cu fast, nu atât ca națiune cât, mai ales, ca vatră a culturii și civilizației europene. În acest sens literatura, filosofia, dramaturgia din țara lui Apollinaire, Camus și Voltaire s-au topit într-un creuzet al bunului gust și al spectacolului cultural de calitate.

Astfel, în cadrul programului ”Școala altfel”, ce se desfășoară în această săptămână la Liceul Teoretic ”Panait Cerna”, au avut loc activități prin care a fost marcată ”Ziua Francofoniei”. Manifestările dedicate acestui eveniment fac parte din proiectul ROSE derulat de unitatea școlară.
 
Sub coordonarea profesorilor de specialitate, Nazâru Teodorina, Hîrtopanu Diana, Țiparu Monica, elevii au participat cu entuziasm și naturalețe, astfel încât dacă un francez veritabil ar fi fost prezent, cu siguranță că s-ar fi simțit ca acasă, cine știe, poate undeva pe malurile Senei...

Activitatea a debutat cu o prezentare a semnificațiilor acestei zile de către elevele Dobre Maria (a XII-a F), Lepădatu Loredana (a XII-a F) și  Ciochină Raluca (a XII-a D).

activit lic.CernaElevii au recitat apoi versuri, cu sensibilitate, într-o lume extrem de concretă: «La Francophonie” (Ilie Andreea – a IX-a B, Bîlcu Mariana, Lițcan Mădălina - a IX-a D), «La langue française» (Lascu Gianina –a XI-a B), «Je t’aime, douce France!» (Grigore Andreea –a XI-a D), fabula «Le lion et le rat» (elevii clasei a VIII-a), ”Si les rameaux…” d’ Eminesco și ”Le Pont Mirabeau” de Guillaume Apollinaire, (Gurău Valentina  a XI-a  F). De asemenea, au fost prezentate proverbe, citate din literatura franceză de către elevele de la clasa a XI-a F (Ionescu Sandra, Popoacă Steluța, Marghiru Claudia, Suflețel Raluca).

A venit activitati lic Cernaapoi momentul artei dramatice, elevii interpretând diverse roluri în scenete precum: “À l’aéroport” (Cotigă Valentina și Constantin Ana Maria –a IX-a B); ”Le béret” - (Burtea Loredana - a IX-a E, Costin Cosmina – a IX-a  A și elevii clasei a IX-a C); „Un jour normal!”- ( Novac Andreea et Oana Golchin -  a X-a D); ”À l’ophtalmologue” - (Sîrbu Darius - a X-a D  și Buzoi Monica - a X-a D); ”Toujours les verbes” - (elevii clasei a VIII-a); ”Les trois couleurs” (Petroianu Lavinia, Ciutacu Denisa, Mircea Adrian - a IX-a B).

Muzica nu putea să lipsească de la întâlnirea cu literatura și teatrul, astfel că, pe acorduri de chitară, elevul Horia Dorobanțu, de la clasa a IX-a E, a interpretat «Et si tu n’existais pas», al lui Joe Dassin, iar elevii clasei a VIII-a au menținut atmosfera de voie bună cu cântecul «Gugusse».

activ CernaDe asemenea, elevii au fost încântați să-și prezinte propriile proiecte: «Les symboles de la France» (Boștină Mihaela, Mutei Florentina, Andone Raluca - a X-a D), «Les zones touristiques de la France» (Grosu Andreea, Tobă Veronica - a X-a B), afișele și desenele realizate pe această temă.

Activitatea s-a încheiat cu o întoarcere în timp, la vremuri demult apuse, amintirea castelelor, domnițelor și a cavalerilor fiind adusă în scenă de elevii claselor a IX-a C, E și a X-a A, B care au încântat asistența cu dansuri medievale....

„Menționez faptul  că în ciuda dificultății limbii franceze, elevii au dat dovadă de naturalețe în prezentarea momentelor artistice, consolidându-și astfel încrederea în abilitățile lor lingvistice. Faptul că au participat în număr mare la această activitate denotă creșterea interesului elevilor pentru cunoașterea limbii și civilizației franceze, cu ajutorul literaturii, cântecului și teatrului francofon.” -ne-a declarat prof. Nazâru Teodorina unul dintre organizatori.

 

Autor Ionel Lazarică 29 Martie 2018, 10:41 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. mihai florin 30 Martie 2018, 19:45

    Astfel de manifestari fac cinste scolii romanesti. Multumim tuturor celor implicati si , nu in ultimul rand, autorului articolului!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii