România a serbat ziua celor mai prost plătiti profesori din UE!

De A.Frangu 06 Octombrie 2013, 21:49 Invatamant
De Ziua Mondială a Profesorilor, Alianta Natională a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) trage un semnal de alarmă asupra statutului degradat al profesorilor din România, cauzat de slaba finantare a sistemului de educatie.

Desi educatia a fost declarată prioritate natională de către toate Guvernele României din ultimii ani, acest lucru nu s-a reflectat si în modul în care aceasta a fost finantată. România are nevoie de cadre didactice profesioniste, bine pregătite si motivate să devină modele pentru noile generatii.

Salariile extrem de mici ale profesorilor debutanti au dus însă la situatia în care majoritatea tinerilor care intră în sistem ajung acolo din lipsa altor optiuni, nefiind motivati să urmeze o carieră didactică. Chiar si cei care ajung din pasiune si îsi doresc această carieră, reusesc cu greu să îsi mentină interesul, dat fiind că salariile le permit cu dificultate să îsi acopere chiar si cele mai elementare costuri.

Nu este de mirare acest lucru, având în vedere că datele furnizate de FSLI (Federatia Sindicatelor Libere din Învătământ) în 2011 aratau faptul că banii pe care îi primesc în mână cadrele didactice cu vârstă maximă de 35 de ani sunt în medie la o valoare de 875 de lei. Mai mult, tot FSLI a arătat că dacă un profesor debutant are salariul mediu brut în România de 233 de euro, acelasi profesor debutant are salariul mediu brut la o valoare de 2000 de euro în Austria, Marea Britanie sau Italia, 3000 de euro în Spania sau Germania sau chiar aproape 5000 de euro în Luxemburg, fapt ce plasează tara noastră pe ultimul loc în UE în ceea ce priveste nivelul salariilor acordate profesorilor debutanti.  

Ce este mai grav este că tinerii competenţi care îsi doresc să fie profesori nu sunt atraşi de salariile din străinatate doar după ce ies de pe băncile şcolii, ci şi după ce îşi găsesc un loc de muncă în România, dar care nu este suficient de bine plătit – nu trebuie să căutăm prea mult motivele pentru care aceştia pleacă dacă stăm să comparăm cei 875 de lei cu salariile de câteva mii de euro obţinute afară. Tot din studiul FSLI din 2011 aflăm că 41% dintre tinerii ajunşi la catedră se gândesc tot mai serios la posibilitatea de a urma drumul străinătăţii.

ANOSR consideră că singura modalitate prin care putem depăsi acest colaps în care se află sistemul de învătământ din România este investitia sustenabilă în educatie, care să asigure crearea si implementarea unui sistem de educatie de calitate, cu cadre didactice bine pregătite si motivate, cu materiale didactice aduse la realitătile prezentului, cu săli de clase si de cursuri dotate cu aparaturi moderne si cu servicii sociale de calitate pentru elevi si studenti.

”Azi, de ziua profesorului, dorim să le transmitem cadrelor didactice din România nu doar clasicul ”La multi ani” si urări de împlinire personală si profesională, ci să le transmitem si sperantele noastre că îsi vor recăpăta statutul social pe care îl merită si că vor fi răsplătiti asa cum se cuvine pentru efortul depus. Dascălii trebuie să redevină modele pentru tinerele generatii si ar trebui să fie motivati să meargă la catedrele scolilor cu plăcere si mândrie. Constatăm însă că în lipsa unei finantări corespunzătoare a educatiei si a unei alocări de 6% din PIB pentru educatie, asa cum specifică legea educatiei, premisele ca statutul social al profesorilor să se schimbe sunt aproape inexistente.” – Mihai Dragos, presedinte ANOSR


 

Autor A.Frangu 06 Octombrie 2013, 21:49 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate