Răvășiri dureroase de amiezi la Liceul Panait Cerna

De Ionel Lazarică 07 Februarie 2016, 19:26 Invatamant

lectie istorie lic.CernaCineva spunea că opusul dragostei nu este ura, aşa cum opusul memoriei nu este uitarea; antiteza fiecăreia nu e nimic altceva decât cumplita indiferenţă.        

În acest context la Liceul Teoretic Panait Cerna a avut loc o instructivă activitate didactică dedicată amintirii celor care s-au sacrificat  pentru  libertate şi valorile profund umane, respectiv foştilor deţinuţi politic, oameni care au suferit în umbra zidurilor comuniste, uneori până la jertfa supremă, pe altarul  demnităţii noastre.

La  activitatea organizată  în  cabinetul de istorie, sub egida directorului instituţiei, prof. Voiculeţ Gabriel şi a directorului adjunct, prof. Mihu Iancu, au participat elevii claselor a IX-a D, coordonaţi de prof Bujor Nicoleta  şi  a XII-a F, coordonaţi de prof Rădulescu Mihai, care au asistat la conferinţa susţinută de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic, filiala Brăila, domnul Ciobică Grigore, unul dintre puţinii luptători pentru libertate rămaşi în viaţă, invitat să ţină o conferinţă despre responsabilitate, suferinţă, sacrificiu, memorie, uitare şi iertare…

Grigore Ciobică la Lic. CernaDupă ce a explicat diferenţa dintre termenii ”deţinut de drept comun” şi „deţinut politic”, distinsul invitat a făcut o incursiune în istoria comunismului, evidenţiind aici diferenţa dintre doctrina marxistă şi degradarea mesajului de egalitate şi comuniune, teoretic, din doctrina comunistă, după punerea lui în practică în Rusia leninistă şi apoi  stalinistă, apoi în statele-satelit, trecere care a produs zeci de milioane de victime.

A urmat apoi elogierea Ungariei, ţară în care s-a produs prima revoluţie anticomunistă (ne place sau nu) în 1956, locuitorii acestei ţări cerând atunci democratizarea societăţii, descentralizarea  administraţiei, pluralism politic şi eliberarea deţinuţilor politic. Fiindcă exemplul maghiar putea fi periculos, Armata Roşie sovietică reprimă cu violenţă revoluţia maghiară, zeci de mii de  militanţi pentru libertate fiind ucişi.

Este momentul când, la vârsta de 16 ani, fostul deţinut politic, pe atunci elev al Liceului Nicolae Bălcescu, iniţiază o mişcare clandestină care avea ca scop dinamitarea şinelor de tren pe care ruşii transportau soldaţi şi  echipamente militare, cu care intenţionau să înăbuşe  revolta din Ungaria.

Au desfăşurat,în acest scop, mai multe activităţi specifice,printre care producerea de manifeste ce incitau la revoltă împotriva regimului comunist, dar,în cele din urmă, se pare că în urma unei trădări doar bănuite, grupul a fost arestat de Securitate. Arestarea a fost însoţită de bătăi şi torturi, judecată formală şi condamnarea la 18 ani de închisoare pentru „crima de uneltire împotriva ordinii de stat”.

Domnul Ciobică a povestit  apoi, adecvat vârstei  elevilor, suferinţele îndurate în sistemul penitenciar comunist, ca  deţinut politic, ca luptător pentru ideea de libertate.

„Nu pot să-mi ascund dezamăgirea faţă de conducătorii statului, care,de la căderea comunismului şi până în prezent au distrus ţara şi idealurile pentru care am suferit în închisori ,noi,cei 200000 de deţinuţi politic. Aduc ca argument suprem în sprijinul acestei afirmaţii faptul că începând cu anul 1989 niciunul dintre foştii deţinuţi politic nu a fost cooptat  la guvernare, într-un fel sau altul, deşi, moral vorbind, ei, revoltaţii împotriva unui regim criminal, erau cei mai îndreptăţiţi să facă acest lucru….” - ne-a declarat distinsul invitat.

 

Autor Ionel Lazarică 07 Februarie 2016, 19:26 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii