"Necenzurat", proiect de prevenire a consumului de droguri

De Redactia 20 Februarie 2017, 14:02 Invatamant

Agenţia Naţională Antidrog, prin structurile sale teritoriale, continuă impelmentarea proiectului "Necenzurat" adresat adolescenţilor cu vîrste între 12-14 ani, având la bază modelul comprehensiv al influenţelor sociale. Acesta a fost realizat prin colaborarea a 7 ţări din UE, cunoscut ca proiect EU-DAP (European Drug Addiction Prevention trial).

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila va iniţia acest proiect odată cu începerea cursurilor şcolare ale semestrului II, în trei unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu", Şcoala Gimnazială "Al. I. Cuza" şi Şcoala Gimnazială "Vasile Alecsandri" din Brăila, urmând să fie implementat şi în alte şcoli de către cadrele didactice care au fost formate în acest sens de către formatorii locali ai proiectului. Au fost încheiate Acorduri de colaborare cu unităţile menţionate şi solicitat acordul părinţilor elevilor din clasele la care se va implementa proiectul, în cadrul şedinţelor cu părinţii.

Proiectul conţine 12 lecţii care vor fi realizate în cadrul orelor de dirigenţie, pe parcursul semestrului II al anului şcolar în curs. În cadrul acestor ore vor fi evidenţiate şi exersate comportamente care întăresc atitudinile şi abilităţile de a rezista presiunilor pentru a consuma droguri. Temele abordate se referă la comunicarea asertivă, luarea deciziilor, confruntarea cu emoţiile, rezolvarea problemelor, promovarea hotărârii şi respectului pentru ceilalţi precum şi informaţii cu privire la factorii care influenţează consumul de alcool, tutun şi alte droguri. Toate aceste cunoştinţe vor fi transmise prin tehnici interactive, jocuri de rol, care implică participarea activă a fiecărui elev. La finalul fiecărei lecţii, elevii vor răspunde la cerinţa din "Caietul elevului", un instrument de lucru din cadrul proiectului, destinat fiecărui participant.

Proiectul conţine şi o componentă adresată părinţilor prin intermediul a trei întâlniri special organizate. Acest demers are ca obiectiv informarea părinţilor cu privire la importanţa influenţei familiei în ceea ce priveşte consumul de substanţe, înţelegerea schimbărilor fiziologice şi de comportament prin care trec copiii lor, capacitarea părinţilor în stabilirea unui set clar de reguli în ceea ce priveşte consumul de droguri.

Rezultatele pozitive obţinute în cadrul sesiunilor anterioare ale proiectului desfăşurate în alte unităţi de învăţământ din Brăila, încurajează continuarea acestui demers preventiv. Considerăm că structura acestui proiect, prin temele şi tehnicile adaptate vârstei şi psihologiei adolescentine, vor contribui la întărirea factorilor de protecţie în faţa presiunii de consum a grupului şi la formarea unui stil de viaţă sănătos.

 

Autor Redactia 20 Februarie 2017, 14:02 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii