Noul an universitar debuteaza cu taxe crescute

De A.Frangu 23 Septembrie 2013, 22:54 Invatamant
Alianta Natională a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) condamnă slaba finantare a educatiei care se resimte direct în buzunarele studentilor prin cresterea taxelor la majoritatea universitatilor din tara.

ANOSR a lansat în luna August a.c studiul "Responsabilitate pentru Educatie!" care tratează cele mai importante probleme resimtite de studenti din cauza subfinantării educatiei. Unul dintre rezultatele principale care a reiesit din studiu a fost acela că majoritatea universitătilor din România au crescut în ultimul an atât taxele de studiu cât si taxele de cămin.

Analizând situatia din cadrul a 23 de universităti din tară, ANOSR a constatat că în 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discutii în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universitătilor în ultimul an universitar. Mai grav este că în jumătate dintre universitătile analizate taxele de scolarizare au fost deja crescute începând cu noul an universitar.

Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava, Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca, Universitatea ”Dunărea de Jos” Galati au crescut taxele de scolarizare, licenta sau masterat.
În ceea ce priveste taxele de cămin, studiul ANOSR arată că în 57% dintre universitătile analizate au crescut regia de cămin sau a fost discutată posibilitatea cresterii la nivelul conducerii universitătii. Acest lucru nu vine deloc ca o surpriză, având în vedere că subventia cămine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptându-se astfel la rata inflatiei iar investitiile in reparatii si modernizari ale caminelor au scazut considerabil.

Actualele cresteri de taxe si ineficienta măsurilor de sprijin a studentilor cu venituri scăzute sau defavorizati în alt fel arată importanta scăzută pe care guvernantii, atât cei actuali cât si cei din guvernele trecute, o acordă tinerei generatii.

Scăderea investitiei statului în educatie prejudiciază grav întreaga societate, cu repercusiuni atât pe termen scurt, legate de costuri dar si de calitatea si relevanta studiilor pentru actualii studenti, cât si pe termen lung, legate de cresterea economică, echitate si chiar sănătate publică si participare la procesele democratice! se precizeaza in comunicatul de presa al ANOSR.


 

Autor A.Frangu 23 Septembrie 2013, 22:54 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate