”Când ne-au condamnat la moarte, am început să râdem; aveam 18 ani”- activitate educativă la Liceul Panait Cerna

De Ionel Lazarică 17 Octombrie 2017, 23:11 Invatamant

activitate liceu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luni, 17 octombrie, la Liceul Teoretic ”Panait Cerna” a avut loc o activitate didactică intitulată, interogativ, ca tot ce-i metafizic, după concepția filosofului francez J.P.Sartre, ”Libertatea mea se termină unde începe libertatea celuilalt?”.

Activitatea a fost organizată ca o punere în practică, o coborâre în contingent, în lumea aceasta extrem de concretă, a lecțiilor despre filosofia libertății, cu reprezentanții ei de frunte, începând cu stoicii Epictet și Marcus Aurelius, trecând, lunecos, ca o lentilă șlefuită, pe la Spinoza, apoi mergând la Rousseau, cu lanțul care leagă libertatea de lege și sfârșind cu filosoful libertății absolute, JP Sartre.
invitat la ora
În acest sens a fost invitat să vorbească despre ipostazele libertății, elevilor din clasele a XII-a, coordonați de prof. Rădulescu Mihai, prof. Voiculeț Gabriel, prof. Kathak Daniela, prof.Gagu Adelina, prof.Nazare Cristina și prof. Ungureanu Georgeta, domnul Ciobică Grigore, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic-filiala Brăila.

Invitatul a vorbit elevilor prezenți despre modul în care, împreună cu alți câțiva colegi de liceu și prieteni, a ales să lupte împotriva ocupanților ruși care transportau trupe și tancuri pe calea ferată către Ungaria, prima țară comunistă care s-a revoltat împotriva regimului totalitar, în 1956. Planificau să demonteze șinele de cale ferată. Ulterior, a menționat vorbitorul, în 1958, când rușii se pregăteau să se retragă de la noi, a încercat, împreună cu aceeași colegi și prieteni, din organizația subversivă intitulată ”Batrâna Carapace”, să dinamiteze uriașul depozit de combustibil ce aparținea rușilor, aflat în Parcul Monument și care apoviziona trei armate, ce staționau pe teritoriul a trei județe(Brăila, Galați și Vrancea). Acțiunea a fost zădărnicită, a menționat vorbitorul, prin trădarea unuia dintre membrii grupului, trădare urmată de arestarea și condamnarea tuturor elevilor care au încercat să lupte pentru eliberarea de sub ocupația rusă.
activitate
Invitatul a precizat că, la prima ședință de judecată, tinerii din organizația subversivă ”Bătrâna Carapace” au fost condamnați la moarte, fapt pe care l-au considerat atât de neverosimil și atât de amuzant, având în vedere că nu au reușit să-și ducă planul la îndeplinire, încât au început să râdă cu poftă (părea a fi o glumă bună). Au fost scoși din sală, duși la închisoare și maturizați în regim de urgență, prin metodele specifice Securității. În scurt timp nimeni nu a mai avut chef de râs atunci când au primit a doua condamnare, pentru ”crima de uneltire contra ordinii de stat”, respectiv pedepse de până la 18 ani de închisoare.

”Consider că astfel de activități au rolul de a pregăti elevii pentru viață, pentru multiplele provocări ale societății contemporane. Este bine să cunoască în acest sens și eforturile celor care au luptat pentru libertate și ale căror nume și sacrificii nu sunt întotdeauna menționate în manualele școlare” - ne-a declarat prof Picuș Veronica, directorul liceului.

 

Autor Ionel Lazarică 17 Octombrie 2017, 23:11 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii