Liceenii pot studia 1 an in Marea Britanie prin programul de burse HMC-Projects in Central and Eastern Europe

De A.Frangu 04 Octombrie 2013, 09:20 Invatamant
Junior Achievement Romania impreuna cu Headmasters'& Headmistresses'Conference organizeaza in Romania o noua editie a programului de burse HMC - Projects in Central and Eastern Europe. Programul se adreseaza elevilor talentati de clasa a X-a.

Acestia trebuie sa fie buni cunoscatori ai ai limbii engleze, cu performante academice deosebite si recomandari din partea profesorilor coordonatori, implicati activ in activitati extracurriculare si de voluntariat.

De asemenea, un criteriu important este capacitatea potentiala a elevului de a se adapta intr-o alta tara si de a contribui prin propriile sale interese si rezultate la viata scolii britanice.

In Romania, procesul de evaluare implica mai multe etape de selectie a candidatilor potriviti pentru program: trimiterea unui formular de aplicatie electronic (preselectie), participarea la un test de limba engleza si la un interviu cu reprezentantii HMC din Marea Britanie (selectie finala).

Parintii elevilor care sunt alesi ca bursieri platesc catre HMC Projects, inainte de plecarea elevului in Marea Britanie, o taxa administrativa de 1.500 de lire.

Elevii romani pot aplica la program pana pe 15 noiembrie 2013, daca indeplinesc urmatoare criterii de eligibilitate:

- sa fie inscrisi in clasa a X-a si sa aiba la 1 septembrie 2014 intre 16 ani si  17 ani si 6 luni;
- sa nu ocupe deja un loc intr-o scoala din Marea Britanie;
- venitul parintilor (brut, combinat) pe anul 2013 sa nu depaseasca echivalentul in lei a 25.000 lire;

Anual, prin participarea la program, 50 de elevi din 13 tari din Europa Centrala si de Est (Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha,Estonia, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Ucraina) au  oportunitatea de a studia in Marea Britanie.

Din 2009 pana in 2013, 35 de elevi romani au beneficiat pentru un an de o bursa de studiu (care acopera taxele scolare, cazarea si cheltuielile de masa),pentru  a studia in clasa a XI-a intr-o scoala independenta din Marea Britanie.

Bursierii au sansa de a se familiariza cu sistemul educational britanic, precum si de a-si dezvolta abilitati diverse, dincolo de spatiul academic, prin participarea la activitati extracurriculare din domeniul artei, sportului si culturii.

Informatii complete despre procesul de aplicare si ce presupune experienta educationala la o scoala independenta din Marea Britanie pot fi consultate pe site-ul www.burselehmc.jaromania.org
Persoana de contact: Alice Dutu


 

Autor A.Frangu 04 Octombrie 2013, 09:20 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate