Fii schimbarea pe care o dorești lumii!

De Ionel Lazarică 01 Aprilie 2018, 22:55 Invatamant

Îndemnul marelui luptător indian pentru libertate Mahatma Gandhi se potrivește cu spiritul civic care animă pe toți cei care, voluntari într-o lume în care nimic nu este gratis, încearcă să schimbe ceva în comportamentul și valorile celorlalți, pentru o lume mai bună.

În Strategia Natională de Actiune Comunitară (SNAC) implementată în țara noastră încă din anul 2007 (prin OMECT 1734) se precizează că acţiunile şi programele comunitare, ca activităţi voluntare, reprezintă o oportunitate de învăţare valoroasă, care nu vine prin studierea cărţilor, ci prin implicarea activă şi personală în procesul de învăţare.

voluntari TichilestiÎn acest sens se urmărește încurajarea implicării elevilor, ca voluntari, în activităţi desfăşurate cu persoane aflate în dificultate, în scopul susținerii procesului de incluziune socială şi de dezvoltare educaţională personală a acestora.

De asemenea se tinde către realizarea incluziunii şi implicării persoanelor aflate în dificultate, prin angajarea tuturor celor interesaţi într-un program educaţional de activităţi ce promovează intens incluziunea socială. Un alt obiectiv este constituit de includerea persoanelor izolate din punct de vedere social în viaţa comunităţilor lor prin activităţi desfăşurate în comun.

Un astfel de proiect este în desfășurare la Școala Gimnazială Tichilești fiind intitulat ”Speranță pentru viitor” și are până în prezent mai multe activități, printre care pot fi menționate ”Săptămâna fructelor și legumelor donate” (elevii au donat fructe și legume bătrânilor singuri din sat și familiilor cu o situație materială precară); ”Bucuriile iernii” (elevii au pregătit și oferit cadouri de Crăciun copiilor din familiile nevoiașe); ”Mărțișorul - artă și tradiție” etc.

alimenteZilele trecute, elevii voluntari din Școala Gimnazială Tichilești, sub coordonarea prof. Micu Ionuț și Moraru Luiza, împreună cu cadrele didactice voluntare înscrise în proiect au participat la următoarea activitate, numită ”Darul bucuriei”. Acestă acțiune a constat în distribuirea de pachete cu alimente neperisabile și dulciuri copiilor din centrul de plasament și centrul de zi, ambele din comuna Bărăganul din jud. Brăila. Alimentele și dulciurile menționate au fost donate de voluntarii proiectului, elevi și profesori.

Copiii au primit darurile cu bucurie și  la rândul lor au oferit elevilor voluntari din Tichilești mărțișoare și felicitări create de ei. În context pot să spun că promovarea acestui tip nou de comportament care încurajează implicarea, voluntariatul și spiritul de echipă, a avut succes - ne-a declarat prof. Moraru Luiza.

Urmează ca în perioada următoare să fie finalizate și celelalte trei activități din cadrul proiectului, respectiv ”Mișcare pentru sănătate”, ”Un pom, o floare” și ”Da, noi am reușit!”. Ca și în celelalte acțiuni vor fi promovate altruismul și sprijinirea copiilor cu nevoi speciale, celor cu părinții plecați în străinătate și aflați în dificultate etc.

Proiectul evidențiază importanța dezvoltării unei legături între copiii provenind din medii sociale și familiale diferite, așa încât, în final, să fie redusă distanța socială și să fie eliminate prejudecățile.-ne-a declarat prof. Micu Ionuț, celălalt coordonator al proiectului.

 

Autor Ionel Lazarică 01 Aprilie 2018, 22:55 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii