Elevii Liceului ”Panait Cerna”, între spiritul adolescenței și rădăcinile neamului

De Ionel Lazarică 17 Mai 2019, 11:33 Invatamant

Zilele trecute, la Teatrul ”Maria Filotti”din municipiu, a avut loc ultima etapă a proiectului județean intitulat ”Obiceiurile pământului străbun”, desfășurat în cadrul Liceului Teoretic ”Panait Cerna” Brăila. Proiectul în cauză, care a avut ca obiectiv fundamental punerea în evidență a trăsăturilor și datinilor care ne-au definit ca popor de-a lungul veacurilor, a fost organizat de prof. Veronica Picuș, Adelina Gagu, Nicoleta Bujor și Tatiana Costache iar juriul a fost constituit din prof. Veronica Picuș, Angelica Toncea, Carmen Dobre, Ecaterina David, Nicoleta Gurzu și Enel Dumitrașcu.

Parteneri și sponsori, fără de care activitatea nu ar fi avut loc, au fost: teatrul-gazdă, Carrefour Brăila, Palatul Copiilor din Brăila, parohia ”Sf. Antonie cel Mare”, Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” și Școala Gimnazială Bordei Verde, jud. Brăila.

obiceiuri nunti   obiceiuri strabune

 

foto obiceiuri  nunta,obiceiuri
După desfășurarea evenimentului, prof. Adelina Gagu, unul dintre organizatori, cu entuziasmul lucrului bine făcut, ne-a declarat: ”Obiceiul pamântului străbun” este un proiect județean ce a unit priceperea și dăruirea minunaților elevi la concursul de eseuri, prezentări power-point și desene, care au urmărit și promovat tradițiile și obiceiurile satului românesc. În acest sens, cuvintele pline de simțire ale poetului filosof Lucian Blaga ”vesnicia s-a născut la sat”, își găsesc de deplin veridicitatea.

Proiectul demarat s-a concretizat prin spectacolul tematic ”Nunta la români” ca o încununare a acestui demers cultural artistic, prezentând, pe scurt, principalele tradiții și obiceiuri străbune de nuntă  și importanța promovării și conservării acestora.
Reprezentând unul dintre ritualurile de trecere, alături de botez şi înmormântare, nunta s‑a bucurat şi se bucură de o importanţă deosebită, ca motiv literar‑artistic, depăşindu‑le pe celelalte două, ca popularitate şi ca semnificaţii, subsumându‑le adeseori. Sensurile începutului şi sfârşitului, concentrate în ritualul botezului şi, respectiv, îngropării, se întâlnesc într‑o altă formă în simbolismul nunţii: şi nunta e un început, o promisiune a unei vieţi noi, dar şi un sfârşit, prin refacerea unei unităţi primordiale, prin revenirea la starea originară.

Nunta e un moment de apogeu al vieţii omului, de aceea basmele şi scrierile romantice se încheie în acest punct de maximă împlinire. Inițiatorii și-au propus, unora să le reamintească, altora să le aducă la cunoștință, cele mai importante și mai frumoase momente, ale nunții românești tradiționale. ”Nunta la români” s-a vrut a fi răspunsul creatorilor proiectului, al elevilor implicați și al partenerilor care ne-au susținut, pentru cei care, nu cu multă vreme în urmă, s-au manifestat împotriva familiei tradiționale.
Asadar prin acest proiect dorim sa redeșteptăm în rândul tinerilor dorința de cunoaștere și cultivare  a atașamentului față de tradițiile și obiceiurile străbune - ne-a mai spus prof. Adelina Gagu.

Ne bucurăm că elevii au trăit cu entuziasm și dăruire toate momentele activității, fapt ce dovedește că tradițiile și obiceiurile nemului nostru nu au pierdut lupta cu timpul necruțător și lumea, în care lucrurile sfinte sunt din ce în ce mai puține - ne-a declarat și prof. Veronica Picuș,directorul unității școlare.

 

Autor Ionel Lazarică 17 Mai 2019, 11:33 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii