Despre diamantul interior și oglinzile comunicării, la Liceul ”Nicolae Iorga”

De Ionel Lazarică 17 Noiembrie 2017, 11:57 Invatamant

La Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” a avut loc, astăzi (n.r.: 16 noiembrie 2017), Cercul pedagogic al profesorilor de discipline socio-umane, de la liceele din municipiul și județul Brăila. Activitatea a fost coordonată de prof. Corina Pavel, inspectorul de specialitate din cadrul ISJ  Brăila.
Cerc pedagogic lic.Iorga  Lic.Iorga, cerc pedagogic
Cu acest prilej au fost dezbătute problemele referitoare la locul și rolul acestor discipline, respectiv filosofie, sociologie, economie, psihologie, logică, argumentare și comunicare, în formarea personalității elevilor, pentru o lume în continuă schimbare și în care valorile tradiționale au început încet, încet, să piardă teren.

S-a pus accentul pe necesitatea caracterului practic-aplicativ al predării acestor discipline, pentru o însușire temeinică, pentru viață și nu doar pentru lecția următoare. În context au fost menționate modalitățile de ”coborâre în concret” a noțiunilor predate la orele de sociologie, respectiv cele privind ancheta și observația, situații în care se recomandă implicarea activă a elevilor, pentru a aduce în școală acel entuziasm al învățării, după care tânjește fiecare profesor.

A urmat apoi recenzia lucrării intitulate ”Șlefuitorul de diamante”, de Michael Roach, activitate susținută de prof. Voinea Daniel, de la Liceul de Arte ” Hariclea Darclee ” (responsabilul cercului pedagogic). Vorbitorul a prezentat, în acest sens, ideile esențiale, respectiv concepțiile budiste ale unei afaceri reușite, dar cu respectarea principiilor morale, ceea ce este greu de crezut că se poate întâmpla astăzi.

Prof. Voinea a mai vorbit despre tiparele mentale care ne pot determina traiectoria vieții într-un moment sau altul, despre libertatea de a alege, despre reușită, eșec, dar și despre perspectiva din care privim lucrurile, lucruri care există, uneori, în funcție de percepția noastră asupra lor, sau chiar din cauza percepției noastre.

Autorul vine cu un adevăr de explorat, în plus: ceea ce plantăm, aceea vom culege. Șlefuitorul de diamante aduce în discuție industia diamantelor, cu detalii uimitoare despre cum se prelucrează și cum se vând diamantele. În plus, prezintă metaforic cum se șlefuiește diamantul interior… ” a menționat prof. Voinea.
 
În continuare, prof.Mariana Marțian, de la Colegiul Național ”Gh.Munteanu Murgoci” a prezentat propria lucrare, recent apărută și intitulată ”Comunicarea în imagini”. Cartea a fost scrisă, după mărturisirea autoarei, din necesitatea unui capitol privind comunicarea, prevăzut în programă, dar inexistent în manualele de logică, argumentare și comunicare. Lucrarea are un accentuat caracter practic-aplicativ și poate fi utilizată de profesorii de discipline socio-umane la diferite lecții, dar și de profesorii din alte arii curriculare, la orele de dirigenție. Noțiunile tratate, de o mare finețe și diversitate, precum persuasiunea, comunicarea prin imagini, conflictul, efemerul și aparența, sau întrebări tulburătoare precum ”Ești sigur(ă) că atunci când privești în oglindă te vezi așa cum ești?..” fac lectura acestei lucrări inedite extrem de interesantă.

Consider că  temele abordate, atât cele privind lucrările recenzate, cât și  chestiunile curente de metodică dar și cele privind simulările și examenul de Bacalaureat, au fost constructive și au adus o notă în plus perfecționării  prin această activitate metodică” - ne-a declarat prof. Pavel Corina, inspectorul de specialitate.

 

Autor Ionel Lazarică 17 Noiembrie 2017, 11:57 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii