Dascălii români şi bulgari au cele mai mici salarii din UE

De AmosNews 05 Octombrie 2011, 08:04 Invatamant
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, profesorii români şi bulgari primesc cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. La polul opus se află dascălii din Luxemburg, Danemarca şi Austria.Studiul compară salariile profesorilor şi directorilor de scoli din sectorul public din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia. Datele, ce au în vedere anul scolar 2009-2010, se referă la cadrele didactice de la gradiniţă până la liceu.

Datele arata ca in aproape toate tarile europene, salariile de baza brute pentru profesorii care debuteaza in aceasta profesie sunt mai mici decat PIB-ul national pe cap de locuitor. Iar salariile acestora nici macar nu vor ajunge sa se dubleze de-a lungul unei vieti la catedra, cu exceptia catorva state membre.

Salariile reale ale profesorilor, inclusiv suplimentele, se afla in multe tari aproape de varful scalei de salarizare. Aceasta se datoreaza unei populatii de profesori imbatranite si sporurilor pe care le pot primi profesorii. In Danemarca (61.804 de euro pe an), Grecia (22.817 de euro pe an), Finlanda (44.775 de euro pe an) si Anglia (35.580 de euro pe an), venitul net al profesorilor este, in medie, mai ridicat pe scala de venituri datorita acestor sporuri, arata raportul.


 

Autor AmosNews 05 Octombrie 2011, 08:04 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii