Consiliul National al Elevilor: Liderii elevilor s-au întâlnit la Bucuresti în perioada 13-15 martie 2015

De Redactia 17 Martie 2015, 11:02 Invatamant

cneIn perioada 13-15 martie 2015, reprezentantii judetelor s-au întâlnit la Bucuresti pentru a-si alege secretarul Departamentului de Comunicare si Educatie (Relatii Externe), dupa ce liderii elevilor nu au validat unicul candidat pentru aceasta functie în cadrul sesiunii de alegeri desfasurate în luna februarie 2015 la Craiova.

In urma acestor alegeri noul secretar al Departamentului de Comunicare si Educatie (Relatii Externe) este Eusebiu Tudoroiu, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Prahova.

Deschiderea oficiala, precum si atelierele de lucru s-au desfasurat la Colegiul National Matei Basarab din Bucuresti. La deschidere au luat parte reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, ministrul Sorin Câmpeanu si consilierul Albert Craiu, Serban Iosifescu, presedintele Agentiei Române de Asigurare a Calitatii Invatamântului Preuniversitar, dar si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, Liliana Toderiuc, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, ai Institutului de Stiinte ale Educatiei, ai organizatiilor studentesti, printre care
ANOSR, CTR, UNSR si USR.

Liliana Teodoriuc a afirmat la deschiderea oficiala: ”Consiliul Elevilor se bucura de tot sprijinul nostru. Ne bucura faptul ca, pe lânga scoala, va dedicati timpul pentru reprezentarea elevilor. Sa faceti aceste zile un plan de îmbunatatire, de atac pentru
învatamântul national”.

Pe de alta parte, reprezentantul Agentiei Române de Asigurare a Calitatii Invatamântului Preuniversitar, Serban Iosifescu, a adaugat importanta colaborarii cu structura reprezentativa a elevilor: ”Incercam sa colaboram pentru a schimba sistemul de învatamânt pentru ca rezultatele învatarii sa va fie utile. Societatea tinde sa se dilueze, scoala ar trebui sa se axeze pe dezvoltareacompetentelor sociale. Fara presiune din partea alegatorilor nu se poate schimba nimic”.

In timp ce Albert Criu, consilier al Ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a felicitat Consiliul Elevilor si a afirmat ca ”Stim cu totii ca voi sunteti generatia de mține si trebuie sa cresteti frumos [...] aveti toata sustinerea ministerului, asa cum ati avut-o pâna acum, ai sunt sigur ca si a profesorilor”, Ministrul Educatiei, Sorin Câmpeanu, a subliniat faptul ca ”CNE-ul vine sa sprijine într-o masura foarte importanta cei care fac reglementari si cei care sunt beneficiari. Fiti o voce puternica si nu va lasati intimidati în fata directorilor scolari sau a ministrilor. Nu uitati ca ministerul este un adevarat partener care va sta la dispozitie”.

Un alt punct important de pe agenda evenimentului a fost dezbaterea si aprobarea Statutului Consiliului Scolar al Elevilor Junior si a Statutului Alumnilor, documente la care reprezentantii elevilor au lucrat în prima parte a mandatului. In plus, liderii elevilor din România au avut posibilitatea sa aduca amendamente la regulamentele interne, precum Regulamentul de Functionare al CNE.

Cel mai important aspect care a fost considerat în cadrul întâlnirii de la Bucuresti a fost votarea strategiei de dezvoltare a Consiliului National al Elevilor, care traseaza directiile pe care structura reprezentativa a elevilor le va urma în acest mandat. De asemenea, s-a dezbatut  un plan de actiune pentru implementarea unui set de chestionare la nivel national, oferind posibilitatea elevilor din România sa îsi exprime opinia cu privire la probleme actuale cu care sistemul de învatamânt se confrunta, în vederea gasirii celor mai eficiente solutii.


Despre Consiliul National al Elevilor
Consiliul National al Elevilor din România a fost înfiintat în baza OMECT nr. 2782/2007. In prezent, Consiliul Elevilor functioneaza în baza Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.

Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local si national, promotori ai dezvoltarii climatului scolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.

Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizarii scolii si încurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev.

Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îsi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru îmbunatatirea calitatii vietii scolare.

Secretariatul Departamentrului de Educatie si Comunicare (Relatii Externe):
Eusebiu-Mihail Tudoroiu

 

Autor Redactia 17 Martie 2015, 11:02 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii