ABSTRACT Timișoara. StudentFest a ajuns să fie o senzație de libertate

De Mihai Vintilă 19 Aprilie 2018, 10:40 Invatamant

ABSTRACT Timișoara. StudentFest a ajuns să fie o senzație de libertate

StudentFest este cel mai mare festival internațional studențesc de artă și cultură din sud-estul Europei, desfășurat anual de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. Ediția de anul acesta va avea loc în perioada 3-13 mai și care are tema Abstract. Festivalul își urmărește de la ediție la ediție scopul de a promova tinerii artiști și de a dezvolta continuu mijloace de promovare a acestora.  

Abstractul este ceea ce definește ediția StudentFest de anul acesta. Tema centrală a festivalului este una care își propune să redefinească ceea ce înseamnă arta pentru artist și relația dintre cei doi. Arta abstractă este o artă pur personală, care se află în legătură directă cu ființa creatoare. Presupunând o necesitate de explorare a sinelui, ea devine reflexia concretului deformat, lăsând la o parte realitatea vizuală și aducând arta modernă într-o stare care se cere depășită. StudentFest și-a ancorat întotdeauna credința în artă și în puterea ei de a schimba felul în care relaționăm cu ea. 

În perioada 14-27 aprilie tinerii din toată țara se pot înscrie ca participanți la atelierele pregătite în cadrul festivalului, la următoarele secțiuni: 

Arhitectură, Arte Conceptuale, Arte Plastice și Vizuale, Arte Urbane, Arte Video, Dans, Design vestimentar, Fotografie, Literatură, Muzică și Teatru. 

În cadrul acestor ateliere facilitate de specialiști în domeniu, participanții vor iniția concepte, pe care le vor finisa, urmând ca acestea să fie prezentate în ultimele zile ale festivalului sub formă de expoziție sau performance publicului larg. 

 

„StudentFest a ajuns să fie o senzație de libertate pentru mine și, implicit, pentru comunitatea tinerilor. Aici este locul unde exprimarea atinge noi cote și unde tinerii se simt în largul lor. Am dorit mereu ca StudentFest să fie o rampă de lansare pentru tinerii artiști, iar încet, încet, reușim să atingem acest țel. Ediția aceasta pune un mare accent pe reinventarea și reinterpretarea artei, ne pune în situația în care ne întrebăm „Ce este arta, până la urmă?” și poate uneori „De ce este percepută altfel de fiecare individ?”. Abstractul ne duce undeva în afara zonei de confort, în afara tradiționalului și a obișnuitului.  
De la prima ediție a acestui festival, am dorit să creăm un loc unde artiștii să se poată exprima liber, să se poată dezvolta și crește. Publicul larg joacă și el un rol important, felul în care acesta receptează produsele finale ale workshopurilor și ale evenimentelor ne ajută să stabilim o legătură, să fixăm un canal de comunicare între noi și ei. Echipa de anul acesta a fost foarte strânsă. Au fost gândite ateliere de lucru care să îi provoace pe tinerii din România să regândească conceptul de artă și pe ei înșiși. Avem 11 secțiuni, 39 de ateliere, vă invităm să vă înscrieți pe www.studentfest.ro, vă așteptăm să veniți cu noi și să trăiți experiența abstract!” - Alexandru D. BANDA, coordonator StudentFest 2018. 

 

Tinerii care vor să își aprofundeze cunoștințele în domeniile propuse, se pot înscrie ca participanți în cadrul secțiunilor festivalului până în data de 27 aprilie, completând formularul corespunzător pe site-ul www.studentfest.ro. De asemenea, pe site se găsesc mai multe detalii despre ateliere, secțiuni și festival. 

Totodată, sunt deschise înscrierile ca artist în cadrul festivalului, timp în care se poate propune un concept lucrat individual sau în echipă, urmând ca în perioada festivalului să fie expus publicului larg. 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați site-ul https://studentfest.ro/

 

 

Autor Mihai Vintilă 19 Aprilie 2018, 10:40 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii