În amintirea celor 650 de primăveri ale orasului cu salcâmi

De Ionel Lazarică 13 Aprilie 2018, 22:59 Invatamant

activitate plantat puieti salcamSe știe că Brăila a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1368, când domnitorul Țării Românești, Vladislav Vlaicu a acordat un privilegiu comercial negustorilor brașoveni, în fapt dreptul de a desfășura acte de negoț în zona noastră, cu taxe modice sau chiar cu scutiri de taxe. De atunci s-au produs nenumărate  evenimente, pe care, poate, doar Dunărea le mai știe.

Au avut loc, în orașul nostru, asedii și cotropiri soldate cu vărsări de sânge și suferințe de tot felul, dar și momente luminoase, cum ar fi câștigarea independenței, după sute de ani de ocupație otomană. Mai târziu, din acest mozaic multietnic s-a ridicat un scriitor tragic, evreu, care avea să-l facă nemuritor în literatura noastră, numindu-l ”Orașul cu salcâmi”. Sebastian ne-a vorbit, cu căldură, de o frumoasă poveste de dragoste, ca orice poveste de acest fel, din orașul care nu mai poate fi înțeles de atunci, fără salcâmii lui.
 
În acest spirit factorii de conducere din cadrul Primăriei Brăila au avut o inițiativă demnă de atenție, constând în  mobilizarea tinerei generații, în speță a elevilor de liceu și gimnaziu din unitățile de învățământ de pe raza municipiului, într-o acțiune de redeșteptare a interesului pentru cei 650 de ani de  istorie a orașului. Acțiunea în sine a avut în vedere marcarea aniversării atestării documentare prin plantarea de puieți de salcâm în număr egal cu primăverile care au trecut de atunci peste orașul lui Panait Istrati, Nae Ionescu sau Mihail Sebastian și de ce nu, al nostru, al tuturor.

Din partea Liceului Teoretic ”Panait Cerna” au participat elevii clasei  a XII a C, îndrumați de prof. Gurzu Nicoleta și prof. Neta Marian, în calitate de consilier municipal.

”Elevii au răspuns cu entuziasm la această invitație venită din partea primăriei și cred că activitățile de acest tip sunt binevenite pentru dezvoltarea simțului civic și cultivarea valorilor morale la cei tineri” - ne-a declarat prof. Picuș Veronica, directorul liceului.

 

Autor Ionel Lazarică 13 Aprilie 2018, 22:59 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. lupu paula 15 Aprilie 2018, 22:51

    de ce restul scolilor nu au spus nimic?

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii