Elev roman castigator a 4 premii la Intel ISEF 2012

De AmosNews 22 Mai 2012, 14:13 Invatamant
Intel International Science and Engineering Fair, cea mai mare competitie de stiinta si inginerie din lume dedicata liceenilor, un program al Society for Science & the Public, si-a anuntat câstigatorii în Pittsburgh, Pennsylvania, SUA.

Tânarul Alexandru Budisteanu, din Râmnicu Vâlcea, a câstigat patru premii la Intel International Science and Engineering Fair, cea mai mare competitie de stiinta si inginerie din lume dedicata liceenilor.

Ionut a participat cu un proiect bazat pe inteligenta artificiala, care îi ajuta pe orbi “sa vada” cu ajutorul limbii. El a câstigat premiul IEEE Computer Society, în valoare de 1.000 de dolari, premiul China Association for Science and Technology (CAST) de 3.000 de dolari; 10.000 de dolari, care reprezinta IEEE Foundation Presidents' Scholarship Award si IEEE Foundation Prize.

Scopul proiectului lui Ionut este crearea unui dispozitiv low-cost în sprijinul persoanelor nevazatoare, care au vazut cândva si au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreste sa utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifunctional si un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limba.
 
Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor în timp real cu inteligenta artificiala pentru adjustarea imaginilor si trimiterea imagini pe o matrice senzor care va fi plasata pe limba. Prin aceasta practica, persoana nevazatoare va avea acces în timp real la lumea înconjuratoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proportional cu imaginea, iar creierul persoanei nevazatoare va reusi sa decodifice informatia plasata pe limba.

Jack Andraka, 15 ani, din Crownsville, Maryland a câstigat premiul întâi la editia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair, un program al Society for Science & the Public, dezvoltând o noua metoda de detectare a cancerului pancreatic.

În baza testului de detectare a diabetului, Jack a creat un senzor pentru a testa sângele sau urina si determina daca un pacient are sau nu cancer pancreatic în standiu initial. Studiul sau a avut o precizie de 90% si a avut o viteza de raspuns de 28% mai mare, fiind de 28% mai ieftin. Jack a primit premiul Gordon E. Moore Award, numit dupa cofondatorului Intel, fost presedinte si CEO, în valoare de 75.000 de dolari.

Elevii Nicholas Schiefer, 17 ani, din Pickering, Ontario, Canada si Ari Dyckovsky, 18 ani, din Leesburg, Virginia, au primit câte 50.000 de dolari, câstigând premiul Intel Foundation Young Scientist Award.

Nicholas a studiat ceea ce el a numit “microsearch” sau abilitatea de a cauta canalele de informatii cu cresterea cea mai mare: continut mic de informatii, precum tweet-uri sau actualizari ale statusurilor de pe Facebook. Prin proiectul sau, Nicholas spera sa îmbunatateasca capabilitatile motoarelor de cautare, care, la rândul lor, vor îmbunatati accesul la informatii.

Ari a cercetat teleportarea cuantica si a descoperit ca odata ce atomii sunt uniti printr-un proces numit “entanglement”, informatia dintr-un atom se va transfera catre alt atom atunci când starea cuantica a primului este distrusa. Folosind aceasta metoda, organizatii precum Agentia de Securitate Nationala, ar putea trimite mesaje criptate fara riscul de a fi interceptate, deoarece informatia nu ar “calatori” catre locul în care este trimis, ar aparea pur si simplu acolo.

În acest an, peste 1.500 de tineri oameni de stiinta au ales sa participe la Intel International Science and Engineering Fair. Ei au fost selectati din 446 de târguri afiliate din 70 de tari. Pe lânga câstigatorii de mai sus, peste 400 de finalisti au primit premii pentru proiectele lor.

Premiile au inclus 17 câstigatori "Best of Category", care au primit fiecare câte 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu câte 1.000 de dolari fiecare scoala si târg pe care câstigatorii le-au reprezentat.

Society for Science & the Public, o organizatie nonprofit dedicata implicarii publicului în proiecte de cercetare stiintifica si educatie, detine si administreaza International Science and Engineering Fair înca din 1950, de la începutul sau ca National Science Fair.

Elevii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa au câstigat 45 de premii la competitia anuala. Cele mai premiate categorii din acest an au fost inginerie si managementul mediului  si au fost câstigate de elevi din Africa de Sud, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Cehia, Franta, Germania, Irlanda, Israel, Iordania, Kazahstan, Kuweit, Liban, Polonia, România, Rusia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria.

 

Autor AmosNews 22 Mai 2012, 14:13 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate