Dan Chisu : filmul de arta nu este un film de pop-corn cinema

De Gabriela Popa 04 Noiembrie 2012, 20:45 Interviu
Inainte de premiera, Dan Chisu a acordat in exclusivitate un scurt interviu:

Reporter: De ce ati facut acest film?
Dan Chisu: Exista doua motive principale pentru care faci film: sa-l arati publicului, iar filmul de public nu prea ia premii, daca interesul regizorului este sa faca un film pentru el si pentru o gasca de oameni care sa-i aprecieze un film elitist, dar fiecare face cinemaul lui.  Noi vorbim de film independent, ceea ce fac eu, care exista in oricare colt al lumii, mai putin Romania. film independent care trebuie sa traiasca. Filmele acestea sunt pe bani care vin de undeva, banii picati din cer pot sa-ti permita sa fii artist pana in maduva oaselor, adica poti sa lasi spiritul tau artistic sa transmita acea secventa lunga de 44 de minute in care sa nu se intample nimic. Este filosofia linistii acelui cadru, dar banii vin din alta parte. Nu poti sa faci acelasi lucru in momentul in care, dupa ce ai facut acest film, vezi ca nu poti sa-l faci pe al doilea pentru ca nu-l vede nimeni, nu vrea. Aici e paradoxul, filmul de arta nu este un film de pop-corn cinema si totusi el, in momentul in care apare se lupta sa intre, unde?, in pop-corn cinema!  Suntem intr-un paradox, nu?

Reporter: Care este bugetul filmului?
Dan Chisu: Bugetul filmului e public si este 184.000 de euro.

Reporter: Credeti ca va veti recupera banii astia?
Dan Chisu: Daca ma intrebati asta, se pare ca mi-am pus si eu intrebarea cand am facut filmul, daca mi-i recuperez. Intr-o tara in care industria filmului nu exista, nu este nici o sansa de a-i recupera. Sunt destul de destept ca sa-mi dau seama ca sunt un prost! Atunci stiam sigur ca n-am sa mi-i recuperez. E un film facut pentru a construi ceva, el construieste un drum. Am nevoie de investitie in propria imagine si in propria mea profesiune de credinta care este cinemaul. Acest film ma va ajuta, poate, intr-o zi ca punand un scenariu undeva, odata ce te duci sa sustii un contact cu cineva, e primul lucru… Posibilitatea de a afla orice despre oricine, daca googalesti, cum se spune acum, daca vrei sa afli de cineva, afli…ce a facut, daca a facut, cate premii a luat, daca a luat, afli tot…si scenariul ala poate sa ramana pe masa ta sau sa ajunga un punct de interes, da? Sunt lucruri normale!

Reporter: Centrul National al Cinematografiei nu va ajutat cu nimic? Ei dau banii pentru cinematografie!
Dan Chisu: Nu e vorba ca se dau bani, trebuie sa aplici. Cum sa-mi dea mie CNC-ul bani daca nu am aplicat? Nu vreau sa aplic deocamdata pentru ca nu e…

Reporter: Intentionati sa trimiteti filmul in festivaluri?
Dan Chisu: Eu trimit filmul la festivaluri pentru ca vreau sa fie vazut. Filmul va merge acum in decembrie la Cairo la un festival mare, unul dintre cele 10 cele mai mari festivaluri din lume. De acolo va incepe o viata… Am fost in 5-6 festivaluri in care am dat tot ce se putea mai bun din faima lor acestui film mic facut cu cateva zeci de mii de euro.

Reporter: Cum credeti ca va primi publicul din Braila acest film?
Dan Chisu: Asta se va vedea mai bine dupa ce vom vedea filmul.

 

Autor Gabriela Popa 04 Noiembrie 2012, 20:45 Interviu
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate