Trebuie sa chibzuiesti banii oamenilor si sa faci cât mai multe lucruri bune - spune primarul comunei Silistea, Ilie Efteme

De Gabriela Popa 14 Decembrie 2012, 15:13 InfoZone
La doar 10 km de Braila, pe drumul national care duce spre Focsani, se afla comuna Silistea, o localitate linistita cu oameni gospodari si case frumoase.Satul Silistea se afla la o distanta de 1 km fata de DN 23, fiind delimitat la Nord de râul Siret, la sud de comuna Tudor Vladimirescu, la est de comuna Vadeni si la vest de comuna Romanu. Întâiul gospodar al comunei este Ilie Efteme. Este la primul mandat de primar si a fost ales de cetateni pentru ca a promis o schimbare si deja a început sa se vada. L-am gasit pe domnul primar chiar în curtea Primariei, îmbracat în salopeta, muncind cot la cot cu oamenii. Taiau lemnele uscate adunate si le pregateau pentru a le împarti oamenilor saraci ca sa aiba cu ce se încalzi la iarna. Cu greu l-am smuls de la munca si am profitat de timpul disponibil pentru a realiza un scurt interviu.                         

Reporter: Domnule primar, sunteti la primul mandat ca edil al comunei Silistea. De ce ati candidat în vara pentru acest post?
Primar Ilie Efteme: Înainte sa candidez, am fost consilier local timp de patru ani, deci stiam problemele comunei. Pentru mine, administratia este simpla. Eu vin din mediul privat,
am avut o firma de constructii care acum nu mai este a mea si a ajuns destul de sus. Doar prin munca am reusit. Am urcat treapta cu treapta, an de an. Daca în mediul privat s-a putut, sigur ca si în administratie se poate. Totul e sa stii cum sa chibzuiesti banii, sa nu îti bati joc. Daca vrei cu adevarat sa faci lucruri bune, se poate. Eu am lucrat 18 ani în constructii, am stat în Germania si Elvetia si stiu ce înseamna munca. Pe mine nu are cum sa ma pacaleasca nimeni.
Reporter: Ce oferta electorala ati avut si cum ati reusit sa convingeti oamenii sa va voteze?
Primar Ilie Efteme: Eu am fost oferta electorala. Am promis oamenilor ca voi schimba total comuna, dovada ca în trei luni s-au schimbat multe. Nu se putea intra în scoli, în Caminul Cultural, în cimitirul vechi, pentru ca buruienile erau cât casa. Totul era un dezastru. Am doar doua persoane la ajutorul social. Au fost mai multi dar, cei care erau, nu vroiau sa munceasca si nu au mai primit. Asa e legea si eu nu puteam decât sa îi oblig sa o respecte. Eu îi înteleg dar nu pot sa le dau ajutor si ei sa nu presteze un serviciu.
Reporter: Sunteti deschis catre atragerea fondurilor europene?
Primar Ilie Efteme: Sigur ca da, sunt cât se poate de deschis pentru ca stiu ce înseamna. Am stat în Germania 9 ani de zile si am fost în comunitati mai mici ca a noastra si mult mai avansate unde erau toate conditiile si totul acolo s-a facut pe fondurile europene. Problema la noi e gestionarea lor. Eu am ajuns sa fac lucrari mai ieftine decât fostul primar. Spre exemplu, când am venit la primarie, am gasit o lucrare la un gard nereceptionata.Si,acel gard costase 500 de milioane iar pe mine m-a ajuns 15 mii lei. Nu poti tu, ca primar, sa risipesti banii oamenilor. Colegii mei din primarie lucreaza pe 7 milioane, le-am explicat ca trebuie sa muncim si sa ne asumam statutul de functionari publici.Cui nu îi convine, poate pleca.
Reporter: Ce ati reusit sa faceti de la preluarea mandatului si pâna acum?
Primar Ilie Efteme: Am reabilitat la satul Muchea o scoala de la zero, o parte din drumuri le-am pus la punct cu piatra, am achizitionat peste 200 de cosuri stradale pe care le voi pune în toate satele componente, în primavara. Scolile le-am trecut de la sobe cu lemne pe centrala electrica. Nu mai spun de curtile interioare: curtea si gardul de la Caminul Cultural, gardul la cimitirul de la Martacesti. Numai din cimitire am adunat peste 30 metri cubi de lemne. Totul era ca în jungla. Acum e bine ca le dau la oameni lemne pentru încalzire.
Reporter: Ce proiecte v-ati pus în gând sa realizati în anul 2013?
Primar Ilie Efteme: Anul viitor, primul proiect este apa catre fostul IAS Silistea,actual Agro Sil. E o zona unde sunt 60 de familii. Pe acest tronson,tot anul viitor va pleca apa si catre satul Muchea. Si nu va costa mult lucrarea deoarece am negociat deja pentru o suma rezonabila, în jur de 1,5 miliarde lei. Trebuie sa merg din casa în casa, sa negociez cu oamenii ca si când ar fi pentru tine. Sunt vreo 3 km de aductiune. Apoi, sunt în faza de autorizare pentru un corp nou al Primariei în curtea exterioara.Este necesar pentru ca sunt doar patru compartimente si suntem multi angajati aici. Am montat deja centrala termica în primarie. De asemenea, am vorbit cu presedintele CJ Braila,domnul Bunea Stancu ca pâna în martie- aprilie sa se rezolve problema drumului catre Cotu Lung- Cotu Mihalea-Vamesu. Este o portiune de 4 km care e într-o stare jalnica. Am promisiunea ca se vor aloca fonduri pentru infrastructura de piatra, în prima faza si apoi, în toamna, asfalt. Vreau sa fac în curtea interioara a Caminului Cultural niste alei betonate,sa pun bancute si doua parcuri de joaca, unul la Muchea si altul la Silistea. Trebuie sa chivernisesc fiecare banut ca sa fac multe.
Reporter: Descrieti-ne în câteva cuvinte comuna Silistea?
Primar Ilie Efteme: Comuna noastra este una de talie mijlocie, nici prea bogata dar nici prea saraca. Un bun gospodar are reusrse pentru a face multe lucruri bune aici.Se pot face destule investitii aici.Daca reusim sa facem acel drum, cele trei sate sunt pe malul Siretului unde zona este virgina din punct de vedere al constructiilor. Înca sunt case cu stuf în zona. Am mult teren pentru locuri de casa si alte oportunitati. Asiguram facilitati investitorilor în functie de investiitile care se doresc a fi facute. Acum, de sarbatori, vom organiza la Caminul Cultural o serbare. Avem o buna relatie de colaborare cu scoala. Eu îi stimulez, le-am alocat bani pentru câteva burse pentru elevii merituosi. Va fi un program artistic. Cetatenilor comunei le urez sanatate, sa aiba cât mai multe realizari în noul an si îi asigur ca Primaria va veghea la binele lor si vom colabora foarte bine.

 

Autor Gabriela Popa 14 Decembrie 2012, 15:13 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii