Românaşii de Roşiori, au deschis -Porţile dorului- şi au luat trofeul

De Gabriela Popa 31 Octombrie 2012, 18:15 InfoZone
Căminul Cultural din comuna Gemenele, judeţul Brăila, a găzduit pentru al şaselea an Festivalul interjudeţean "La porţile dorului". Dis de dimineaţă, cu mic cu mare, copii, părinţi, instructori şi localnici s-au adunat în sala de festivităţi pentru a fi pregătiţi atunci când se va da startul evenimentului. Ca de obicei, primarul comunei Gemenele, Calu Petrică s-a dovedit a fi o gazdă deosebită, fiind preocupat ca toată lumea să se simtă bine pe parcursul celor câteva ore de concurs.

"În numele tuturor locuitorilor comunei Gemenele, al Consiliului Local şi al meu personal vă adresez un bun venit. Astăzi, pe scena Căminului Cultural din localitatea noastră se desfăşoară cea de-a VI-a ediţie a festivalului-concurs de obiceiuri şi tradiţii populare româneşti "La porţile dorului". An de an, festivalul nostru a crescut cantitativ şi calitativ datorită instructorilor, profesorilor îndrumători, copiilor care depun eforturi deosebite pentru a menţine vie tradiţia populară românească. De asemenea, mulţumim S.C. GDF SUEZ Energy România care ne-a asigurat sponsorizare pentru a organiza festivalul şi Şcolii Populare de Artă "Vespasian Lungu" din Brăila care ne asigură sonorizareă. Doresc tuturor mult succes!", a spus edilul comunei, Calu Petrică, în discursul de deschidere a Festivalului.

Ca şi anul trecut, ansamblurile şi formaţiile prezente în concurs au trebuit să treacă mai multe probe de foc: cea de grup folcloric, dans popular, solist vocal sau instrumental clasele I-IV şi V-VIII şi obicei tradiţional. În atenşia juriului au stat următoarele elemente: originalitatea dansului, autenticitatea portului popular, a obiceiului tradiţional prezentat şi evident prezenţa scenică.
Rând pe rând au urcat pe scenă următoarele formaţii: Ansamblul "Cununiţa satului" din comuna Lieşti, judeţul Galaţi; Ansamblul "Constantin Condruz" din comuna Gemenele, judeţul Brăila; Formaţia "Dumbrava" din comuna Bârseşti, judeţul Vrancea; Ansamblul "Românaşii" din comuna Roşiori, judeţul Brăila; Ansamblul "Romaniţa" din comuna Romanu, judeţul Brăila; Ansamblul şcolii din comuna Păuneşti, judeţul Vrancea; Formaţia de dansuri a şcolii din comuna Chiscani, judeţul Brăila şi Ansamblul din comuna Nereju, judeţul Vrancea.

Copiii au cântat, au dansat, au prezentat obiceiurile tradiţionale din zona lor şi la final au aşteptat premiile.

Printre obiceiurile tradiţionale alese pentru a fi prezentate în concurs au fost: "Paparudele", (Ansamblul "Cuniniţa satului"-Lieşti, Ansamblul "Romaniţa"- Romanu şi şcoala din comuna Chiscani), fiecare cu coregrafie deosebită. Alte obiceiuri prezentate au fost: tăierea moţului (Ansamblul din comuna Gemenele), obiceiuri de nunta (Ansamblul din Roşiori şi "Dumbrava" din Bârseşti, Vrancea), şi ursul (Ansamblul din Nereju)

În timpul deliberării juriului, pe scena Căminului Cultural a urcat formaţia "Valurile Dunării" care a oferit un spectacol cu totul deosebit.

“Multe dintre formaţiile care au dansat astăzi pot evolua cu succes la orice televiziune din ţară sau la orice concurs naţional. Mulţumim tuturor participantilor din Brăila şi din celelalte judeţe cât şi Primăriei Gemenele care a făcut posibil organizarea acestui eveniment şi în acest an. A fost greu să departajăm ansamblurile dar juriul a decis într-un final. Cu toţii sunt valoroşi dar speranţa se pune în cei mai mici care vor duce tradiţia mai departe", a spus directorul Şcolii din comuna Gemenele, care a fost şi preşedintele juriului, prof. Stoica Eremia Gâscă, înainte de festivitatea de premiere.

Juriul a decis, în final, ca premiile să se împartă astfel:
premiul sindicatului- Ansamblul "Constantin Condruz" din comuna Gemenele; cea mai bună solistă a fost Andreea Raluca Enache de la Nereju (Vrancea); premiul special- formaţia de dansuri a Şcolii din comuna Chiscani, judeţul Brăila; premiul pentru autenticitate- Ansamblul "Dumbrava" din comuna Bârseşti, Vrancea; menţiunea a II-a- Ansamblul "Păuneşti"- Vrancea; menţiunea I- Ansamblul "Nereju"- Vrancea; premiul al III-lea- Ansamblului "Romaniţa" din comuna Romanu, jud. Brăila; premiul al II-lea- Ansamblul "Cununiţa satului" din comuna Lieşti, jud. Galaţi; premiul I- Ansamblul "Constantin Condruz" din comuna Gemenele şi trofeul festivalului – Ansamblul "Românaşii" din comuna Roşiori, judeţul Brăila.

Vizibil emoţionaţi atât copiii cât şi  instructorii acestui ansamblu înfiinţat de doar câteva luni de zile. În acordarea acestei distincţii, juriul a ţinut cont de autenticitatea costumului popular, originalitatea obiceiului prezentat în concordanţă cu zona de provenienţă, autenticitatea dansurilor prezentate cât şi a melodiilor cântate de solişti. Instructoarea copiilor de la Roşiori,  prof. Lungu Georgeta a fost cât se poate de încântată de acest premiu, recunoscând că nu se aştepta să obţină trofeul. "Noi speram la un premiu dar nu la trofeu. Mulţumim că ni s-a oferit posibilitatea să concurăm la un asemenea festival şi mulţumim pentru premiu. Pentru copiii înseamnă enorm de mult şi îi ambiţionează pentru ca la celelalte concursuri care vom merge să fim la fel de buni".

 

Autor Gabriela Popa 31 Octombrie 2012, 18:15 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate