Movila Miresii - o comuna moderna, conectata la civilizatie prin internet

De Gabriela Popa 03 Februarie 2013, 16:50 InfoZone
In epoca vitezei, internetul este un lucru indispensabil pentru orice varsta. De aceea, in majoritatea comunelor din judetul Braila, si nu numai, au fost infiintate pe langa Bibliotecile Comunale si Centre Biblionet unde atat elevii cat si persoanele adulte pot invata sa foloseasca un computer si sa poata naviga pe internet.

La Movila Miresii, bibliotecarul Liliana Panturu si-a propus sa demareze chiar un curs pentru a invata persoanele varstnice sa utilizeze computerul pentru a vorbi cu copiii plecati la munca in strainatate.

Din anul 1995 este bibliotecar la Biblioteca din comuna. "Pe atunci nu aveam de munca, postul era liber si m-am inscris la concurs. Era dupa Revolutie, a trebuit sa triez cartile pentru ca fosta bibliotecare nu a mai apucat sa face acest lucru.

Dragostea pentru carti m-a determinat sa raman. In biblioteca noastra sunt aproape 9.800 de volume. De-a lungul timpului am primit o serie de donatii, chiar si prin posta. Avem si o poeta in comuna, Cornelia Vaju, care a lansat cateva carti si ne mai aduce carti din cand in cand.

Copiii, si nu numai, vin la biblioteca pentru a citi cartile. In general, se citeste beletristica dar si carti recomandate de la scoala. In fiecare an cumparam carti pentru ca multe din ele se uzeaza si trebuie inlocuite" ne-a spus bibliotecara sefa.

Tot Liliana Panturu se ocupa si de Centrul Biblionet dotat cu patru calculatoare, un videoproiector si o imprimanta. Copiii vin aici sa lucreze pe computer sau sa navigheze pe internet.

"Fiecare persoana poata sta cate o ora. Eu le-am spus mereu ca mai bine citesc o carte bruta decat sa o citeasca pe internet. Ii mai ajut sa faca diverse referate, proiecte, sa le trimita profesorilor pe email. Chiar ne-am creat si o pagina de facebook sa ne cunoasca mai bine lumea si sa putem colabora.

Avem si persoane adulte care vin si invata sa foloseasca computerul pentru a vorbi cu copiii lor plecati afara. Chiar vreau sa demarez un curs de invatare pentru ei" a precizat bibliotecarul comunei.

De asemenea, sursa citata a precizat ca in incinta Bibliotecii au loc periodic lansari de carte, expozitii documentare cu scopul de a stimula elevii sa fie atrasi de carte.

"Imi place aceasta meserie. Am facut si cursuri speciale de bibliotecar la Busteni, doi ani la rand, si pentru Biblionet am primit chiar si diploma. Internetul si cartea in sine se completeaza reciproc.

A venit odata un copil si a cerut o carte pe care nu o aveam si am solicitat ajutorul unei colege din Piatra Neamt care, imediat, mi-a trimis-o in format electronic si am scos-o la imprimanta. Chiar am fost incantata ca in doar cateva minute am putut ajuta acel copil".

 

Autor Gabriela Popa 03 Februarie 2013, 16:50 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate