In comuna Gropeni, din judetul Braila, copiii aveau bibliotecă si carti din 1926

De Gabriela Popa 26 Noiembrie 2012, 13:08 InfoZone
Cărţile reprezintă hrana spirituală a copiilor şi vârstnicilor din mediul rural. Orice vârstă ai avea, este bine să citeşti o carte, mai ales acum, în vremea când ea poate fi usor inlocuita cu internetul.

In mediul rural, imediat cum s-au infiintat primele scoli, au aparut si bibliotecile. In comuna Gropeni din judetul Braila, in anul 1926, existau doua scoli si ambele aveau constituite cate o biblioteca, cartile fiind obtinute din donatii. “Biblioteca scolii de fete numara, la constituire 113 volume, in anul 1937 avea 260 de volume iar in anul 1942 existau 342 volume. Cartile erau aranjate separat pentru copii, sateni, intelectuali. Intre promotorii acestei realizari mentionam invatatorii Ioana si Serban Popoaca.

Activitatea lor in aceasta directie este mult mai vasta. Mai tarziu li se vor aduce multumiri din partea Regiunii Scolare Galati pentru infiintarea Bibliotecii Judetene. Faptul este relatat cu ocazia inspectiei pentru numirea ambilor cu gradul de invatator superior, in data de 30 aprilie 1946, sub semnatura Inspectorului General Scolar Stanciu Dobre”, se precizeaza in monografia scolii Gropeni intocmita de Victorita si Ionel Lambrinoc.

Biblioteca scolii de baieti numara la constituire 303 volume. Mai
tarziu, aceasta biblioteca va deveni Biblioteca Caminului cultural "Ion
Creanga" iar la acea data bibliotecar era invatatorul Stan Ţiripa.

Pentru fiecare dintre biblioteci exista un registru unde erau consemnati cititorii si un dulap in care se pastrau cartile.



Astazi, Biblioteca functioneaza in incinta Caminului Cultural iar de 20 de ani cea care imparte carti cu imprumut gropenenilor este Radita Fluturas. Are 40 ani şi spune cu mandrie ca este bibliotecar la Gropeni din 1991. “Pana sa vin la biblioteca, am fost la scoala, am suplinit pe cineva. Cand am venit aici, era chiar dupa Revolutie, in doua camere si nu arata prea bine. Inca eram la stadiul de a se scoate cartile comuniste din rafturi dar, incet incet le-am aranjat. Acum, avem 7.800 de volume in biblioteca. Zilnic vin copiii care solicita carti din biblioteca, dar si tineri, someri, persoane casnice care vin mai mult in perioada de iarna cand nu e munca la camp. In general, sunt solicitate cartile din bibliografia scolara apoi carte usoara, dictionarele si ghidurile de conversatie”, ne spune bibliotecara din comuna Gropeni.

Biblionet si la Gropeni

Tot in sediul Bibliotecii exista si centrul Biblionet infiintat in mai 2011 si dotat cu patru calculatoare, scaner, videoproiector cu ecran. Copiii vin zilnic la calculatoare sa studieze pe internet sau sa faca referate. “Zilnic vin in jur de 30 de elevi, unii stiu altii nu sa foloseasca computerul dar eu ii ajut. Sunt si persoane in varsta care vin sa discute prin intermediul calculatorului cu cei plecati in strainatate la munca. Avand camere exista si posibilitatea sa se vada”.



Am incercat sa aflam de la doamna Radita Fluturas care este cea mai valoroasa carte din biblioteca comunala Gropeni. “Cea mai valoroasa? Toate sunt! Fiecare are valoarea ei. Din fiecare carte avem ce invata si eu le recomand mereu copiilor sa o citeasca asa cum este ea pentru ca doar asa simt si percep mai bine mesajul pe care autorul il transmite”. 

De-a lungul timpului, Biblioteca s-a implicat in activitati cu scoala in baza parteneriatului care exista intre cele doua institutii. “S-au facut concursuri de cultura generala, vizite la scoala si Biblioteca, actiuni dedicate Zilelor de 1 si 8 Martie, de Ziua Copilului, etc. Avem o buna colaborare si cu autoritatile locale, domnul primar ne sustine cat poate si participa cand poate la actiunile noastre”, a mai precizat bibliotecarul comunei Gropeni.


 

Autor Gabriela Popa 26 Noiembrie 2012, 13:08 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii