Comuna Movila Miresii din judetul Braila, localitate vie pe hotarele legendei

De Gabriela Popa 22 Ianuarie 2013, 13:49 InfoZone
Daca vii dinspre Braila, la vreo 30 km, pe DN 22 Braila-Ramnicu Sarat, intri in comuna Movila Miresii, localitate a carei denumire a luat fiinta pe aripile unei legende. In urma cu 230 de ani, aici s-a pierdut o mireasa. Legenda miresei pierdute este imortalizata intr-un superb mozaic care se poate vedea chiar la intrarea in comuna, pe o cladire in partea stanga.

Legenda spune ca era o iarna cumplita. Pe drumul dintre tarlele Huieni si Scortaru treceau saniile cu nuntasii care trebuiau sa ajunga la casa mirelui. Zapada acoperise drumurile si totul parea pustiu...

Nuntasilor le era greu sa se orienteze si totul devenise o intindere imensa de zapada. Chiar si asa, oamenii se distrau, preferand sa nu se gandeasca la ce e mai rau. Doar era nunta, nu inmormantare!

Barbatii se cherchelisera si cantau ca si cum ar fi facut in ciuda viscolului care urla cu furie. Dar, viorile lautarilor si chiuitul femeilor nu reuseau sa acopere zgomotul infiorator al crivatului care parca zguduia pamantul.

In acest infern, in galopul dezlantuit al cailor speriati de harmalaia din jur, la un hop, mireasa a fost aruncata din sanie chiar langa o movila. Nuntasii, galagiosi si infofoliti in cojoace, n-au observat lipsa miresei, astfel ca si-au continuat drumul.

Fata a strigat dar nimeni nu a auzit-o. A inceput sa planga la gandul ca va cadea in coltii infometati ai lupilor. Legenda spune ca, in apropierea movilei, se afla o stana ai carei caini au simtit prezenta straina. Latratul a atras atentia ciobanilor si nu mica a fost mirarea acestora cand au gasit mireasa, o frumusete de fata!

Fiul ciobanului, un tanar chipes, s-a indragostit pe loc de ea. Fata a uitat repede de cel cu care urma sa se casatoreasca. Tanarul ciobanas avea ochii atat de plini de dragoste, incat i-a furat inima. Ei s-au casatorit si au construit prima casa de pe aceste locuri. Au numit-o Movila Miresii in amintirea intamplarii care i-a unit. Asa a luat fiinta, in trecut, acest loc numit Movila Miresii.

Astazi, localitatea are in administratia sa trei sate: Movila Miresii, Tepes Voda si Esna. Cu o suprafata de 8.000 ha si 4.450 de locuitori, comuna dispune de numeroase posbilitati de dezvoltare economica si de o oferta naturala foarte favorabila pentru agricultura.

Atat satul de resedinta, Movila Miresii, cat si satele componenete dispun de utilitatile publice necesare pentru un mediu normal. In comuna activeaza patru scoli, patru gradinite, cabinete medicale, un centru de plasament, magazine, biserici, biblioteca etc.

Activitatile specifice zonei sunt: agricultura, legumicultura, piscicultura, comertul iar ca si activitati economice principale mentionam: comert, prestari servicii, piscicultura, prestari servicii in agricultura.

Pe de alta parte, comuna Movila Miresii dispune de o gama larga de facilitati oferite investitorilor cum ar fi terenurile pentru investitii, utilitati, apa potabila, canalizare, energie electrica, acces la drum national, gara CFR si multe altele.

 

Autor Gabriela Popa 22 Ianuarie 2013, 13:49 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate