Coachingul se adresează oricui doreşte să se schimbe, să lase în urmă zona de comfort - consideră coach-ul Jaqline Mincu

De Gabriela Popa 17 Februarie 2013, 13:19 InfoZone
În statele europene, una dintre afacerile “la modă”, ca să spunem aşa, este coachingul. Mulţi poate am auzit de acest termen dar din păcate nu cunoaştem foarte multe. În vreme ce europenii practică cu succes această meserie, în România ea se aplică în Bucureşti şi în câteva mari oraşe. De-a lungul carierei sale, Jaqline Mincu (astăzi un coach de succes) a avut reuşite şi în alte domenii.

Până la 38 de ani, a făcut diverse studii: în 1995 a absolvit Colegiul Carol 1 din Craiova, apoi în 2001 Universitatea din Bucureşti unde a studiat limba şi literatura română, engleză şi spaniolă. Doi ani mai târziu a început serviciul la Chelgate unde s-a ocupat de relaţia cu mass-media pentru Comisia Europeană până în 2006. Tot în 2003, a absolvit studii postuniversitare la Diplomatic Academy din Londra şi în 2004 un master în relaţii internaţionale la Universitatea Westminster.

După ce a plecat e la Chelgate,  în 2006, s-a angajat la CODECS unde până în 2008 a lucrat ca şi coordonator de proiecte şi coordonator al Certificatului CIPD in România. De atunci şi până azi este oach acreditat de ECI (Eurpean Coaching Institute). Am încercat să aflăm de la Jaqline Mincu ce înseamnă a fi coah şi cum trebuie să dezvolţi această meserie în România pentru ca piaţa să îi acorde o importanţă aşa cum se întâmplă în Europa.


Reporter: Ce este coachingul şi care a fost motivaţia pentru care ai ales această meserie?

Jaqline Mincu: Coachingul este definit în multe feluri, care mai de care mai sofisticate, însa cea care mie îmi place cel mai mult, este aceasta: “Coach-ul însoţeşte clientul în a-şi descoperi binele şi spre a deveni mai bun, mai performant”. Aşadar, coachingul este o însoţire, coachul merge la pas cu clientul său, nici înainte nici după şi, prin întrebări, dar mai ales prin ascultare activă, îl ajută să-şi găsească ceea ce caută. De asemenea, coach-ul se bucură în acelaşi timp cu clientul său de rezultatele la destinaţia finală. Nu am ales eu coachingul, pot spune că ne-am descoperit reciproc şi m-am îndrăgostit iremediabil după ce am văzut cât de bine mi-a făcut. În ceea ce priveşte persoanele, au fost vreo 2-3 care mi-au vorbit în treacăt despre coaching, însa cel care m-a făcut să-mi dau seama că am făcut alegerea potrivită este Alain Cardon.

Reporter: Cui se adresează coachingul şi care sunt beneficiile?

Jaqline Mincu: Coachingul se adresează oricui doreşte să se schimbe, să lase în urmă “zona de comfort”, să performeze, să se simtă mai bine, să câştige mai mult, să aibă relaţii mai armonioase . Aşadar, la coaching poate apela oricine, de la firme la persoane private.

Reporter: Pe scurt, puteţi spune câteva dintre realizările ca şi coach?

Jaqline Mincu:
Despre realizările mele, nu vorbesc eu, las clienţii să vorbească. Pentru cei interesaţi, există pagina de Linkedin şi bineînţeles, reputaţia atât pe plan local dar şi internaţional.

Reporter: Ce ar trebui făcut ca în România, raportat la ţările din UE, să se înţeleagă utilitatea acestei meserii?

Jaqline Mincu: Cei care suntem coach trebuie să ne facem meseria cu credinţă şi adevăr, iar percepţia românilor despre coaching va fi din ce în ce mai bună. Ca în orice meserie nouă, e un pic de haos la început, dar lucurile se îndreaptă spre bine. Meseria de coach, în lume are vreo 18-20 de ani iar la noi vreo 6-7, aşa că trebuie să avem “puţintică răbdare”.


N.R. În România există Asociaţia Română pentru Coaching (ARC), o organizaţie profesională care reuneşte coachii profesionişti din România. Obiectivul ARC este să promoveze în ţară standarde profesionale de coaching la nivelul cerut de cele mai importante asociaţii profesionale internaţionale care oferă certificări în acest domeniu: International Coach Federation, European Coaching Federation, International Association of Coaching Institutes (fost International Association of Coaching),International Institute of Coaching (fost European Coaching Institute). În prezent, asociaţia numără 50 de membri, jumătate dintre aceştia fiind acreditaţi pe plan internaţional. Coachingul reprezintă metodă utilizată pe plan internaţional de peste 15 ani, pentru obţinerea de rezultate de excepţie în ceea ce priveşte creşterea performanţei individuale şi a echipelor, cu predilecţie în companii, organizaţii şi instituţii.

Federaţia Internaţională de Coaching (ICF) defineşte coaching-ul drept un “parteneriat care accelerează ritmul de învăţare al clientului, performanţa şi progresul acestuia pe plan personal şi profesional”.

 

Autor Gabriela Popa 17 Februarie 2013, 13:19 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate