Braila: Seminar de informare despre dezvoltarea rurală

De Gabriela Popa 09 August 2012, 11:32 In Obiectiv Braila
Biroul Regional din Brăila al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală a organizat ieri, 8 august un seminar de informare destinat mass-media privind dezvoltarea rurală. Seminarul a abordat două teme de interes major pentru mediul rural şi anume potenţialul grupurilor de acţiune locală (GAL-uri) în dezvoltarea mediului rural din România şi Beneficiile asocierii în mediul rural. Unitatea de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală are drept principal obiectiv sprijinirea Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală (RNDR) şi, implicit, facilitarea îndeplinirii obiectivelor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

USR are un sediu naţional la Bucureşti şi opt birouri regionale în Brăila, Craiova, Iaşi, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara şi Zalău. Birourile regionale acordă asistenţă membrilor RNDR, oferindu-le informaţii referitoare la măsurile PNDR, date de ordin tehnic, sugestii şi direcţii de acţiune, instruire şi promovare a bunelor practici. În acelaşi timp, birourile regionale încurajează cooperarea între membrii reţelei şi asigură comunicarea şi colaborarea la nivel naţional şi transnaţional, facilitând accesul la informaţii atât în Reţeaua Europeană de Dezvoltare Rurală cât şi în alte reţele internaţionale similare.

GAL-urile și abordarea LEADER

Directorul Biroului Regional Brăila, Silvia Fotinia Gănescu a explicat ce înseamnă noţiunea de LEADER şi GAL. “LEADER (Legături între Acțiuni de Dezvoltare a Economiei Rurale) este o metodologie care permite actorilor locali să dezvolte un teritoriu prin utilizarea potențialului de dezvoltare endogen. Aplicarea metodologiei Leader urmăreşte ca însăşi populaţia rurală, organizată într-o formulă numită Grup de Acţiune Locală, să fie cea care în mod independent şi responsabil, analizează problemele cu care se confruntă teritoriul, definește o strategie, prioritizează obiectivele şi aplică propriul program de dezvoltare rurală.În faza experimentală, LEADER I a cuprins 217 regiuni și s-a centrat pe zonele rurale dezavantajate. La fel și LEADER II. În a 4-a etapă de programare, 2007 – 2013, LEADER a fost încorporat în PNDR ca axă distinctă (Axa 4) și acoperă 2200 teritorii din cele 27 state membre (2200 GAL-uri). În România sunt aprobate 81 de GAL-uri, dintre care 8 sunt din Regiunea Sud-Est, iar în sesiunea de selecție de noi GAL-uri de anul acesta, s-au mai depus 110 proiecte, dintre care GAL-uri aparțin regiunii Sud-Est”.

Principiile LEADER
1. Abordare teritorială este axată pe un teritoriu mic, omogen, coeziv din punct de vedere social, caracterizat prin tradiții comune, identitate locală. Zona aleasă trebuie să aibă coerență și masă critică în termeni de resurse umane, financiare și economice, pentru a susține o strategie viabilă de dezvoltare locală. Spațiul eligibil pentru implementarea axei LEADER este spațiul rural + 206 orașe mici (populație sub 20.000 locuitori). Populația urbană nu poate depăși 25% din totalul locuitorilor din GAL. Un teritoriu GAL trebuie să aibă între 10.000 – 150.000 locuitori (min. 5000 loc. Pentru Delta Dunării). Nu este obligatoriu ca teritoriul LEADER să respecte delimitarea administrativă de județ sau regiune. Includerea unei localități în GAL se poate face prin includerea unei primării și/sau a unui partener social/economic. În România sunt GAL-uri cu 3 comune și GAL-uri cu 21 comune.

2.Abordarea de jos în sus presupune ca actorii locali participă la luarea de decizii privind strategia și la selectarea priorităților urmărite în zonă. Abordarea de jos în sus presupune implicarea populației în ansamblul ei, a grupurilor de interese economice, sociale, instituțiile reprezentative publice și private.

3. Parteneriatul public-privat- structura GAL trebuie să fie echilibrată și să reprezinte grupurile locale de interes din diferite sectoare economice. Partenerii privați și asociațiile trebuie să formeze cel puțin 50% din parteneriatul local. Actorii rurali: Primăriile, asociații profesionale, asociații de femei, de tineri, ale minorităților, companii.

4. Facilitarea inovației – poate implica transferul și adaptarea inovațiilor dezvoltate în altă parte, găsirea unor soluții noi la probleme rurale care nu au putut fi rezolvate satisfăcător

5. Acțiuni integrate și multisectoriale – strategia de dezvoltare locală trebuie să aibă o logică multisectorială care să integreze diferite sectoare de activitate.

6. Stabilirea de contacte în rețea- include schimbul de informații și experiențe între GAL-uri, dar ș între actori/instituții implicate în dezvoltarea rurală, beneficiari sau nu ai programului LEADER.

7. Cooperarea – inițierea și desfășurarea de către GAL de acțiuni comune cu alte GAL din țară (interteritorială), din UE (transnațională) sau cu alte grupuri cu abordare similară. Proiectele de cooperare trebuie să aducă valoare adăugată reală zonei. Proiectele de cooperare nu trebuie să fie simple schimburi de experiență, ci trebuie să cuprindă acțiuni comune cu rezultate concrete.

Detalii despre linii de finanţare PNDR şi alte informaţii despre dezvoltarea rurală aici www.rndr.ro

 

Autor Gabriela Popa 09 August 2012, 11:32 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii