Gabriela Popa - ambasadorul județului Brăila la festivalul național Regina Sânzienelor din Bucovina

De Virgil Andronescu 10 Februarie 2021, 08:13 In Obiectiv Braila

Gabriela Popa la regina sanzienelor  gabriela popa la sanziene 2021

Sâmbătă, 6 februarie, cunoscuta jurnalistă şi organizatoare a evenimentelor cu caracter folcloric din Brăila, şi nu numai, a primit cu mare bucurie vizita domnului Dumitru Parasca, inițiatorul și organizatorul Festivalului Național Concurs „Regina Sânzienelor”, a cărui a VII-a ediție se va desfășura în Bucovina, Suceava, în perioada 19-20 iunie.

Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, Sărbătoarea Sânzienelor este la fel de veche ca și istoria românilor. Reprezintă o punte de legătură între lumea de azi și trecutul milenar al înaintașilor noștri. Se aseamănă cu un ochi magic prin care privim viața strămoșilor așa cum a fost.

Îmbrăcate în costume autentice și purtând coronițe din flori de sânziene pe cap, zeci de domnișoare și doamne din toate colțurile țării, dar și din Ucraina și Republica Moldova concurează pentru titlul de „Regina Sânzienelor”. Pentru o zi, în cadrul acestui festival inedit care își propune să adune într-un buchet de sânziene tradiții și obiceiuri scoase din lada de zestre a poporului nostru, zânele bune din basmele românești se întrupează și devin regine și prințese.

Anul acesta, la a VII-a ediție a Festivalului Național „Regina Sânzienelor”, reginele și prințesele din povestea noastră vor avea propriul regat, „Regatul Sânzienelor”, un regat cultural care are ambasadori în toate județele României, dar și în alte regiuni locuite de români», este prezentarea făcută festivalului de către bucovineanul Dumitru Parasca.

În calitate de ambasador al județului nostru, Gabriela Popa a îmbrăcat portul tradițional al Brăilei şi a vorbit oaspeților despre istoria orașului, despre tradițiile și obiceiurile din satele brăilene dar și despre dansurile specifice zonei.

"A fost o mare onoare și bucurie totodată nominalizarea mea ca ambasador al Brăilei în cadrul unui festival de mare anvergură în Bucovina. Pentru mine a fost o provocare realizarea acestui film deoarece pentru prima dată am putut povesti despre istoria minunată a Brăilei, despre marile personalități ale noastre dar a fost și o frumoasă ocazie de a întâlni niște bucovineni adevărați, oameni care simt românește și ştiu să pună în valoare tradițiile populare românești", ne-a declarat Gabriela Popa.

Filmările au avut loc la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila prin amabilitatea doamnei manager interimar Alina Sulicu, instituție de cultură renumita la nivel național şi internațional pentru marile festivaluri pe care le organizează.

"Dacă de la Brăila ai pornit în lume , trebuie să te întorci, fie și numai pentru beția unei clipe, unică chiar și în respirație pe străzile marelui nostru oraș, s-asculți cum trec pe sus inconfundabilele legendele ale unui neam" spunea marele scriitor Fanus Neagu.

 

Autor Virgil Andronescu 10 Februarie 2021, 08:13 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii