Braila: Ziua fara masini

De Redactia 22 Septembrie 2014, 21:51 In Obiectiv Braila
În fiecare an, în luna septembrie, este marcată Ziua europeană fără mașini pentru promovarea de alternative la automobilul personal sau de serviciu. Ziua europeană fără mașini, inițiativă a Comisiei Europene și promovată de Uniunea Europeană, a început să fie marcată în mai multe orașe de pe continentul european din 1999. Ideea a câștigat teren și în alte părți ale lumii, în orașe, precum Seul, Tokyo, Montreal.

În tot mai multe orașe se desfășoară numeroase acțiuni de-a lungul unei săptămâni, în 2000, acțiunea fiind denumită de către Comisia Europeană - “Săptămâna Europeană a Mobilității”. Săptămâna se încheie, astfel, la 22 septembrie, cu Ziua europeană fără mașini cunoscută, în prezent, și ca Ziua mondială fără mașini sau Ziua fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.

Această zi este celebrată, în România, în tot mai multe orașe, prin organizarea de concursuri cu biciclete, alergări, desene cu tematică, jocuri de volei sau baschet.

În acest an, în municipiul Brăila, au fost organizate diverse activități sportive, precum şi o paradă cu biciclete, intitulată “Parada Tricourilor Albe”. Toţi participanţii s-au întâlnit sâmbătă, 21 septembrie 2014, la ora 8.30, în faţa Supermarketului Billa situat pe  Şoseaua Buzaului.

 Acestia  au parcurs în paradă traseul Supermarket Billa - Şos. Buzăului - Colegiul Tehnic "Costin D. Neniţescu"- Parc Monument (Rondou - Aleea Stadionului - Pistă biciclete - Parcare Kiseleff - Rondou).

 Au  participat membrii secţiei de ciclism de la Clubul Sportiv Municipal Brăila, elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a (Scolile „Fanus Neagu”, „M Eminescu”, „IL Caragiale”, „Al. I Cuza”, „M Dragomir”, „N Chercea”, „Sf. Andrei”, „D Cantemir”, „V Alecsandri”, „A Pann”, „R Tudoran” si Colegiile „N Balcescu”, „Gh. M Murgoci” si „A Aslan), dar şi numeroşi brăileni interesaţi de eveniment.

Evenimentele au continuat în Parcul Monument cu demonstraţii de aeromodele şi navomodele organizate de secţia de specialitate din cadrul Palatului Copiilor şi Elevilor din Brăila.

Începând cu ora 10.00, în Parcul Lacu Dulce, au avut loc jocuri demonstrative de volei, baschet, badminton, dar şi un concurs de desene pe asfalt „Oraşul meu fără maşini”.
 
În prezent, Ziua Europeană fără maşini se sărbătorește în peste 2.000 de orașe din 40 de țări de pe tot mapamondul. Orașele își închid centrele circulației auto, promovând ca alternative mersul pe jos, bicicleta, transportul public și alte forme de deplasare ecologice.

Statisticile efectuate arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale. În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Creșterea spectaculoasă a numărului de autovehicule a dus la creșterea efectelor negative asupra planetei și implicit asupra oamenilor.
 
Toţi cei prezenţi la evenimentele organizate în Parcul Monument şi parcul Lacu Dulce au primit din partea organizatorului, Primăria Municipiului Brăila, tricouri, sucuri, dulciuri şi materiale pentru şcoală.

Parteneri în organizarea evenimentului au fost: Asociaţia „Centrul de Informare şi Documentare pentru Integrare Europeană şi dezvoltare Durabilă” - CID Brăila, Palatul Copiilor, Clubul Sportiv Cuza Sport Brăila, Clubul Sportiv Municipal, Asociaţia Sport Plus.

Organizatorii adresează mulţumiri Poliţiei Locale Brăila şi Poliţiei Municipiului Brăila – Serviciul Rutier.

 

Autor Redactia 22 Septembrie 2014, 21:51 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii