Un terapeut cu vedenii nocturne...

De Ion Bălan 23 Decembrie 2014, 20:15 IB

Ma aflam la cabinetul meu din Policlinica, si cand eram gata sa ma privesc in oglinda si sa-mi dau niste sfaturi, rata la banca, cauciucuri ca vine iarna, si.... si cineva a ciocanit in usa.
-Terapeutul:Poftiti...
A intrat o doamna , cam la cinzeci de ani, gatita ca de nunta.
-Doamna:Domnul doctor Pelin?
-Terapeutul: da , doctorul Pelin. Luati loc.
Doamna s-a asezat pe scaunul indicat din fata biroului meu. Cu ce va pot fi de folos? am intrebat eu bland, nu ca pe o somtie pentru ca deja observasem ceva mai special in fixonomia Doamnei, cum spun taranii din satul cu doua ulite, vreo patruzeci de case si o carciuma, in care m-am nascut: pasea ca pe gheata privea cu insistenta fereastra, usile cabinetului si mai ales halatul alb din cuier pe care nu apucasem sa-l imbrac. Apoi... Doamna desi era prima luata de toamna, era imbracata ca de miez de iarna, desi nu purta nimic pe coafura eleganta. Am rugat-o si s-a facut lejera.
De la coafor am venit direct la dumneavoastra recomandat de medicul de familie domnul Sfecla: mergeti la domnul doctor Pelin, un terapeut cu experienta.Eu, a zis doctorul Sfecla ma opresc aici cu tratamentul.
-Si care-i diagnosticul doctorului Sfecla?
Domnule Pelin, de mult timp duc o viata tare amara. Scuze nu fac aluzie la dumneavoastra doctore Pelin...
Nu-i nimic, o sa va convingeti ca nu sunt chiar asa de ... amar. I-a placut replica pentru ca Doamna a ras zgomotos un ras de... Dar, sa vedem trimiterea doctorului Sfecla. Mi-a intins un plic, l-am desfacut, si am citit pentru mine:,, Doamna se afla in tratament de vreo trei ani, dar nu am obtinut nici-o imbunatatire. Crec ca a luat o tona de pastile.Poate tratamentul cu ...vorbe a unui terapeut este mai eficace.Dupa ce am terminat de citit trimiterea doctorului Sfecla am privit-o cateva clipe, dupa care am rugat-o sa-mi explice de ce are nevoie de mine?, un doctor terapeut.
Domnule doctor, a inceput Doamna , eu traiesc de peste cinci ani un adevarat cosmar:noaptea la ora unu fix- ca ma uit la pendulul din hol- ma scoala zgomotele care se produc in apartament; patru camere, locuiesc singura, de cand au plecat copii la casele lor. Se deschid si se inchid intruna usile, ferestrele, zboara perdelele, care am impresia ca acopera o fiinta, o fantoma in alb. Si s-a uitat la halatul meu alb din cuier. Apoi obiecte; vaze ,statuiete, fotografii inramate se muta dintr-un loc in altu. Totul tine cam zece minute. Dimineata totul se afla in ordine, de parca nu s-a intamplat nimic.
Ma tresesc dimineata obosita, aprind o lumanare, si dau cu tamaie in toata casa.Dar degeaba, totul se repeta in noaptea urmatoare.
Doamna,hai sa simplificam putin cosmarul dumneavoastra: cateva intrebari ca la o vrajitoare: o persoana apropiata s-a sinucis in apartament si va simtiti vinovata? A dat din cap ca nu. Aveti o persoana apropiata care a plecat in alta lume, si pentru care ati avea oblgatii sentimentale, si de natura religioasa: parastase , etc si...? Nu , a sarit Doamna, sunt la zi cu pomenile, colivile si parastasele!
Mergeti la biserica, am, continuat eu. Merg, a raspuns promt, sambata, duminica si-n toate sarbatorile religioase. Pe noptiera am icoana Sfintei Fecioare si cruciulite sfintite , o colectie de la biseicile si manastirile la care am fost in pelerinaj. Nu cred ca Diavolul are curaj sa intre in apartament.
Nu , domnul doctor, si toate astea o sa ma duca la balamuc. Simt ca nu mai pot rezista prea mult. Ce ziceti domnule doctor, exista un tratament?
O sa incercam, dar va trebui sa ma ajutati.
Fac tot ce-mi spuneti , ce-mi cereti.
Dupa evenimentul nocturn cel de la ora unu, dimineata cand va sculati, notati toate amanuntle pe o coala de hartie; dar cu toate amanuntele , cu toate trairile si mi-o audceti mie. Faceti acest lucru zece , notati dimineata si mi le aduceti cu rugamintea de a nu le copia pentru ca altfel nu pot sa stabilesc diagnosticul si sa stabilesc tratamentul.
Credeti ca exista un tratament cu efect?
Nu exista suferinta care sa nu poate fi tratata. Dar, ajutatima sa stabilesc diagnosticul, si peste zece zile va recomand si tratamentul.
Zece zile in fiecare dimineata Doamna imi aduce ,, fisa'' evenimentului de la ora unu noaptea.Dupa cateva zile privindu-le, semanau foarte mult intre ele: concluzia evenimentul nocturn avea loc dar ceva nu era in regula : in pelerinajul nocturn prin apartament , erau ocolite anumite locuri din apartament: gazul metan. de la aragaz, apa, ferestrele care dadeau in gradina, usile care duceau in afara apartamentului...
La o cafea am analizat cazul cu un coleg expert in psihiatrie si am hotarat sa...Dar nu va spun inainte de a stabili diagnosticul si tratamentul. Intradevar, Doamna avea dreptate : este un caz cu totul special.
Hai sa va spun totusi ce-am pus la cale: cu sprijinul menajerei Doamnei, am instalat in secret mai multe camere de luat vederi in toate spatiile marelui sau apartament.
Dupa cinci zile aveam, cinci filme ,,produse'' la ora unu noaptea fix.
Hai sa va spun diagnosticul si tratamentul.Dar mai intai ce s-a intamplat in cele cinci nopti filmate?Doamna la ora unu noaptea se scula din pat si in camasa de noapte incepea sa se plimbe prin apartament, sa... sa... sa... surpriza: incepea sa deschida si sa inchida usile, geamurile sa mute obiecte, dar cu atentie sa nu le distruga si se apara impotriva perdelelor, in care credea ca se afla fantoma. Dupa cateva minute de ,,lupta'' cu stihia si fantoma Doamna inchide cu atentie usile geamurile, aseaza perdeaua si obiectele la locul lor. Apoi se culca si doarme linistita pana dimineata , cand incepe sa scrie nota ceruta de catre mine.
Deci care-i diagnosticul m-a intrebat colegul. Diagnosticul este BOALA SOMNAMBULULUI. Deci Doamna , se trezea dupa o comanda fixata in creierul sau dupa un accident biologic rar care se numeste Boala somnambulului.
Se poate trata, cum cu ce? Intamplator spaima de somnambul al Doamnei, nu-i cu parasirea apartamentului, urcarea pe case , si alte tipuri de actiuni de echilibristica care de multe ori se termina cu accidente, chiar fatale. Tratamentul este atata de smplu si fara bulne: la coborarea dn pat sa calce pe un pres ud cu apa rece insotit prin conexiune de un zgomot de trompeta: amundoua trezesc din starea de somnambul pacienta, si se intrerupe spectacolul cu usi, geamuri deschise , cunoscand diagnosticul si tratamentul se culca si totul intra in noral.
Acest ,, tratament'' cu apa rece si triluri de trompeta, normal va duce la disparitia biologica in scurt timp a sindromului de somnambulism.
Am avut multi pacienti , dar Doamna mi-a oferit un exemplu ca toata viata se invata, indiferent de experienta de viata profesionala.

Un terapeut

 

Autor Ion Bălan 23 Decembrie 2014, 20:15 IB
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii