DE VORBA CU RAPOSATA IN CIMITIR

De Ion Bălan 06 Iunie 2012, 20:56 IB
Arestatul: Domnule judecator, viciul meu este tutunul nu drogurile sau alcoolul  pentru ca un om al strazii, ca mine, nu are bani. Asa, o punga de chistoace mi-ajunge 24 de ore ca fumez si cand dorm.
Judecatorul: Ce-ai cautat in cimitir noaptea?
Arestatul: Am cautat chistoace dar aleile cimitirului fusesera maturate. Atunci mi-am adus aminte ca raposatei cand a ingropat-o, am fost de fata acu doua luni, i-a pus in cosciug mai multe pachete de tigari. Raposata a murit din cauza tutunului. In miez de noapte am cerut iertare lui Dumnezeu si am dezgropat-o pe raposata fara prea mult zgomot ca sa nu trezesc paznicii. Dormea raposata. Mi s-a parut cam trista, i-am spus un banc si i-am cerut voie sa aprind o tigara din cosciug. Nu m-a refuzat. Am avut impresia ca a zambit. Am prins curaj. Pe marginea groapei am tras cu lacomie mai multe tigari Kent.
Judecatorul: Deci recunosti ca ai profanat mormantul si ca ai comis totul cu discernamant?
Arestatul: Sigur, domnule judecator. Viciul este mai grav decat cancerul si apoi domnule judecator sunt eu un om al strazii dar un hot serios, nu plec fara sa am discernamantul la mine. Domnule judecator n-a fost de fapt o profanare de mormant ci o vizita la raposata de la care am luat doar tigari, nu si bijuterii, ca are cat o casa de amanet. In miez de noapte, cu Dumnezeu deasupra, sufletele noastre au incins un taifas pe cinste.
Judecatorul: Taifas cu sufletul raposatei?!
Avocatul: Da, sarmanul, statea trist si zgribulit pe crucea raposatei. Am avut o discutie cu el, de la suflet la suflet. A tinut mult la raposata, de-aia n-o parasea. L-am lasat trist si zgribulit pe crucea raposatei. Domnule judecator, n-a fost o profanare de mormant ci o vizita. Apoi, domnule judecator, am si alte circumstante atenuante; inainte de a pleca am dat telefon la 112, parcela, aleea, numele si prenumele, cu mobilul raposatei din cosciug ca sa vina famillia dimineata sa aranjeze mormantul. Cei de la 112 m-au injurat! Apoi n-am luat toate tigarile, i-am lasat si raposatei iar la plecare i-am cerut iertare si i-am asezat la loc capacu la cosciug pentru ca se cam innorase de ploaie. Dar sunt vinovat domnule judecator, cer o pedeapsa de cel putin un an!
Judecatorul: Ceri sa fie condamnat?!
Acuzatul: Domnule judecator, vine iarna, m-am saturat de dormit prin canalizari. La penitenciar am un pat, chiar suprapus, si masa de trei ori pe zi si un dus odata pe saptamana. Asa ca, domnule judecator, nu ma lasati liber pentru ca vine iarna si sunt sigur pe lume.
Judecatorul: Deci pedeapsa cea mai aspra pentru tot ce-ai facut este sa ramai in libertate si ma rogi sa te condamn?!
Acuzatul: Domnule judecator, eu am facut prima greseala ca m-am nascut viu desi nu eram dorit. Deci, nu va rog, va implor sa ma condamnati! Ati spus-o bine, cea mai aspra condamnare este sa ma lasati in libertate. Domnule judecator, unui copil de trei ani i s-a dat o coala de hartie sa deseneze o pasare. Apoi, i s-a dat o alta coala sa deseneze ce vrea. Ce credeti ca a desenat? O colivie. Copilul nu stia ca o pasare trebuie sa fie libera. Eu renunt la libertatea de sclav al strazii pentru colivie servit cu ciocul. Va implor domnule judecator sa ma condamnati!

O pastila mica:
- Detinut ia coala de hartie si deseneaza care crezi tu ca-i emblema penitenciarului.
- Nu stiu sa desenez domnule, dar va spun verbal: emblema penitenciarului nu poate fi decat bastonul de cauciuc pus in catuse!?

 

Autor Ion Bălan 06 Iunie 2012, 20:56 IB
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate