Ianca: vernisajul expoziţiei - Pionieri ai aeronauticii din spaţiul brăilean. Ianca şi aeronautica

De Redactia 10 Noiembrie 2016, 08:54 Ianca

Vineri 11 noiembrie 2016 de la ora 11 la muzeul din oraşul Ianca va avea loc vernisajul expoziţiei: ”Pionieri ai aeronauticii din spaţiul brăilean. Ianca şi aeronautica”, faza finală a proiectului, cu aceeaşi denumire, finanţat de Consiliul Judeţean Brăila.

Acest proiect a avut până acum mai multe faze: un seminar, un simpozion şi o lungă perioadă de documentare şi sistematizare a materialului informativ şi documentar acumulat.

Expoziţia reuşeşte să scoată în evidenţă multe fapte inedite, care vor capta interesul publicului.
Stabilite ca un fir roşu reia principala a proiectului prin care se scoate in evidenta că brailenii in multe domenii ale aeronauticii au fost ”pionieri”.

Astfel:
-primul survol peste Munţii Carpaţi s-a făcut cu un balon cu hidrogen de către Nicolae Niculescu-Ianca. Fiul boierului de aici.

-prima salvare cu paraşuta din nacela unui balon captiv, din timpul primului Razboi Mondial, s-a făcut de către brăileanul Gheorghe Demostene Rally.

Prima şcoală de zbor cu primul aerodrom modern şi prima revistă –AVIAŢIUNEA- au fost realizate de către avocatul Mihail Cerchez, membru al Baroului din Brăila. Ion Paullat, un alt brăilean, inventează hidroavionul, iar Nicolae Cicei se remarcă în Primul Război Mondial ca aviator şi ca apoi în perioada interbelică proiectează şi realizează aeroportul din Cernăuţi.

Ioana Cantacuzino- este prima femeie din România care obţine Brevetul de aviator şi este cea care realizează primul raid internaţional.

Prinţul Constantin Şuşu reuşeşte sa-şi amenajeze în satul Şuţeşti primul teren de zbor şi un hangar.
Mircea Grossu-Viziru, după cum ştim este inventatorul şi realizatorul faimosului şi temutului avion din ultimul război mondial – legendarul IAR-80.

Primul aviator căzut în prima zi a Războiului pentru Eliberarea Basarabiei- din 22 iunie 1941, a fost lt. Mircea Lipan şi sergentul radio-telegrafist Vasile Timpuriu.
Ianca, după ultimul razboi, prin aerodromul de aici a rămas în istoria recentă a aviaţiei cu denumirea de ”leagănul aviaţiei reactive”.

Aceasta pentru că aici a avut loc primul primul zbor, în simpla comandă cu un avion cu reacţie, cu un pilot militar român. Tot aici a avut loc prima interceptare a unei ţinte reale, cât şi infiinţarea primei patrule de poliţie antiaeriană.

De aici de la Ianca 3 din piloţii formaţi aici au ajuns Comandanţi ai Aviaţiei, unul Comandant al Şcolii de Aplicaţie ”Aurel Vlaicu” de la Bobocu şi mai mulţi generali.

Dintre acestea remarcăm donaţia d-lui Comandant Pilot aviaţie civilă Marin Ştefan, replica, unui costum de sublocotenent de aviaţie modelul 1938 - costum de seară.

Vă invităm şi vă aşteptăm la vernisaj, la Muzeul din Ianca.

Echipa de proiect: manager de proiect, prof. Ion M. Bărbuceanu, asistent manager, arhivist Ştefania Botez, consultanţi ştiinţifici prof. drd. Sorin Turturică şi Alin Ionescu, coordonator editura „Aripi Argintii”.

 

Autor Redactia 10 Noiembrie 2016, 08:54 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii