Despre trădare, justificare și iertare, la Liceul Teoretic ”Constantin Angelescu” Ianca

De Ionel Lazarică 18 Iunie 2017, 08:02 Ianca

activitate liceul IancaZilele trecute, la Liceul Teoretic ”Constantin Angelescu” din Ianca  a avut loc o activitate intitulată ”Cele o mie de chipuri ale trădării - mărturii ale foștilor luptători anticomuniști” organizată de prof. Simona Ichim și prof. Felicia Măciucă. Activitatea a avut ca invitat pe domnul Ciobică Grigore, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic -filiala Brăila, la întâlnire participând elevii claselor a VII-a și a VIII-a, coordonați de prof. Carmen Dănăilă și prof. Monica Negoiță și a XI-a A, coordonați de prof Georgel Postolea.

Invitatul a făcut o trecere în revistă a suferințelor îndurate în calitate de deținut politic, din momentul în care a hotărât, împreună cu colegii de liceu și prietenii, să lupte împotriva sovieticilor care doreau să strivească revoluția din  Ungaria, țară care se revoltase împotriva comunismului în 1956. Au ales să lupte prin dinamitarea șinelor de tren pe care erau transportate trupe și tancuri sovietice. Totuși cineva din grup se pare că  i-a trădat…  A urmat arestarea, perioda detenției, chinurile îndurate, povestite elevilor adecvat vârstei și eliberarea, cu dezamăgirile ei…

Elevii au ascultat cu interes cele relatate de invitat, apoi au pus întrebări, iar cei care au avut cele mai interesante curiozități au primit o carte dintre cele publicate de domnul Ciobică Grigore. Anterior, invitatul a oferit, cadou, cărțile pentru premiul I obținut de elevii de la Șșcoala Gimnazială Viziru.

”Cred că aceste activități au un rol important în cunoașterea istoriei adevărate, într-un alt mod decât cel livresc, de manual, de multe ori influențat de curentele politice ale momentului” - ne-a declarat invitatul.

 

Autor Ionel Lazarică 18 Iunie 2017, 08:02 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii