Ianca: Personalitati locale - scriitorul Ion Grigoroiu

De Alexandrina Iordache 18 Februarie 2013, 09:42 Ianca
Vineri, 16 februarie 2013, la Casa de Cultura "Ion Theodorescu-Sion" din Ianca am avut onoarea sa-l cunosc pe domnul Ion Grigoroiu, scriitor local, participant la comemorarea prietenului sau, pictorul Ion Gâta.

In cuvantul sau, scriitorul Ion Grigoroiu cu vocea tremurata, coplesit de emotie si de aduceri aminte, a evocat personalitatea prietenului, artistului si omului Ion Gâta:

"Ion, pe cat era de pregatit, la fel de modest si fragil se manifesta. Inainte de a muri, in 1994, imi promisese sa-mi faca portretul. Nu a mai apucat, s-a intamplat sa ne paraseasca, tanar si frumos cum il vedem si astazi.

Modestia, cinstea si simplitatea sunt cateva din valorile ce mi-au fost impregnate de el. Sensibilitatea si modestia lui erau imposibil de neobservat. Simplitatea cu care-ti vorbea, manierele extraordinare, eleganta, daruirea cu care se implica atunci cand i se solicita ajutorul, il deosebea de ceilalti".

Dom’Grig sau Printul Grig, cum il numesc prietenii si apropiatii pe scriitorul Ion Grigoroiu, doreste sa scrie o carte despre pictorul Ion Gâta, prietenul a carei lipsa o simte. Si poate ca frazele de mai jos, rostite cu glas vibrant la evenimentul de care vorbeam, vor face parte din cartea pe care o are in gand si abia asteapta sa fie asternuta pe hartie:

"Ninge cu viata peste noi, pe Ion l-a uitat, pentru el nu mai sunt fulgi, se topesc inainte de a ajunge undeva pe geana copilului care a fost...
Nevinovatia lui Ion, de-a fi trait, unduie, modeleaza copilarind in etern. Poate ca de aceea, mereu cu el de mana, ma strabate dorul, spiritul. Ion doarme, pana cand, nu stiu, dar se va intoarce in mica noastra lume care nici macar nu este a noastra. Ion si-a inaltat bratul catre o ramura de mar inflorit si o suvita din parul lui a alunecat peste montura infrunzirilor din ochii lui. Firesc, necunoscuta-i tandrete nu i-o cunoaste decat Liliana, sotia lui, pe mine m-a-nfiorat gestul lui."

Desi nascut pe plaiuri prahovene, Ion Grigoroiu, iubeste Ianca in care a ajuns in urma cu peste jumatate de secol. "Aici am venit tanar si am crescut batran dupa cum a vrut destinul neiertator departe de parinti, frati si prietenii copilariei mele, niciodata uitati" (Ion Grigoroiu - Marturisiri).

Dupa cum marturiseste a abordat toate genurile literare, poezie, proza, scenarii de teatru, romane, eseuri, epigrame, articole, antologie si are o activitate literara intensa si bogata.

Este presedinte ONG Asociatia literar-artistica "Flori din Baragan" inca de la infiintare. Dorinta scriitorului este ca imobilul in care isi desfasoara activitatea asociatia si in care si-a adunat toata activitatea literara, sa devina Casa Memoriala "Ion Grigoroiu", la timpul potrivit. Are pregatit pentru lansare volumul "Si lumina si umbra", o monografie aniversara la 70 de ani ai autorului, iar in prezent lucreaza la o antologie a orasului Ianca care a ajuns la volumul al X-lea.

Intr-o vitrina din holul Casei de Cultura erau expuse mai multe opere ale unor scriitori locali. Printre acestea se afla si cartea semnata de Ion Grigoroiu "Seniorii veterani de razboi, Titanii istoriei noastre" care a trezit interesul dnei Balan Georgeta, vicepresedinte al Asociatiei "Cultul Eroilor" Braila, prezenta la eveniment (in foto alaturi de scriitor).

 

Autor Alexandrina Iordache 18 Februarie 2013, 09:42 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate