Deschidere festivă proiect Pionieri ai aeronauticii brăilene. Ianca și aeronautica

De A.Frangu 14 Mai 2016, 15:42 Ianca

Vineri, 13 mai 2016 la orele 11:00, în sala de conferinte a muzeului din orasul Ianca, a avut loc deschiderea festiva a proiectului ,,Pionieri ai aeronauticii brailene. Ianca si aeronautica” – proiect castigat de Asociatia cultural-istorica ,,Muzeul” Ianca.

La festivitate au participat ing. Epureanu Ionel, presedinte al Consiliului Judetean Braila, Stoica Luminita, Lupu Aura si Raluca Marin din partea Directiei Strategii Integrare Europeana si Relatii Internationale din cadrul Consiliului Judetean Brăila, ing. Fănel Chiriță, primarul orașului Ianca, prof. Ion M.Bărbuceanu, initiatorul si managerul proiectului si o parte din membrii asociatiei: comandor in rezerva, aviator Ilie Dorin, preot parorh Ion Cristian si ec. Dogarescu Catalin, om de afaceri.

După cum informează organizatorii evenimentului, proiectul a fost castigat in cadrul ,,Programul pentru finantarea nerambursabila activitatilor non-profit de interes judetean cultura, sport pentru anul 2016” aprobat de Consiliul Judetean Braila cu acest scop.
Prin acest proiect propunatorii doresc sa reactualizeze sectia de istorie a aviatiei si mutarea ei din Corpul A al muzeului in Corpul B.
Totodata, prin structura proiectului,vor avea loc esalonat, un seminar, un simpozion si in final de ziua Armatei - 25 octombrie, deschiderea expozitiei ,,Pioniei ai aeronauticii din spatiul brailean. Ianca si aeronautica”.

În deschiderea manifestării, prof. Ion M. Barbuceanu, managerul proiectului, a prezentat câteva date inportante din istoria aeronauticii brăilene, după cum urmează:
- 16 iunie 1906 – primul zbor deasupra Carpatilor cu un balon cu hidrogen fabricat in Franta, botezat ”Romania”. In nacela au urcat Eugeniu Asachi ( pasionat in zboruri cu astfel de mijloace, prieten cu principele George Valentin Bibescu) si Nicolae Niculescu-Ianca, fiul boierului din localitate. Asachi a fost primul ofiter roman specializat in folosirea aerostatiei in scopuri militare. Balonul a plecat din curtea uzinei de gaz de la Filaret la ora 6:35 seara (Ziarul Universul) atingand o viteza de 45 km/h spre Sinaia, la o inaltime de 3.100 m la orele 2:30 noaptea (zborul a durat 32 de ore). La intoarcere coboara la Titu si se intorc cu trenul la Bucuresti.
- 1908 – Stefan ALAMARU – o proiectat un multiplan pe care l-a botezat ”aparatul de zburat”.
- 1909 – Ernes Grunbaum - a realizat un motor de avion, care a fost încercat cu succes.
- 1911 – MANU MANCIU a brevetat un monoplan avand ideea originala de a-l dota cu elici secundare si parasuta. Ion PAULAT iventeaza primul hidroavion,proiect  pe care nu a vrut sa-l vanda nemtilor, recunoscut mai târziu de Academia Romana.
- 1909 – avocatul din Baroul brailean, Mihai Cerchez infiinteaza prima scoala privata de aviatie de la Chitila, de lânga Bucuresti, ca cel mai  modern aerodrom din S-E Europei.
- 1929 – braileanul Anastase Dragomir concepe scaunul de catapultare, testat cu succes la 25 august 1929 la Paris.

Dintre eroii aviatori in al doilea razboi mondial din judetul Braila au fost amintiți:
Locotenent aviator Lipan Mircea – din Bordei Verde care cade eroic în lupta, in prima zi, 22 iunie 1941, a Razboiului pentru eliberarea Basarabiei.
- Locotenent aviator Cioroiu Ion din comuna Cazasu – a luptat pe cele doua fronturi E si V ( in 26 misiuni de lupta, decorat cu inalte distinctii).
- Aviator Mitrea Radu din Oprisenesti l-a insotit pe Maresalul Antonescu in ultima sa misiune din 20 august 1944 pe frontul din Moldova.
- Pe aerodromul Ianca, la 26 iunie 1951 are loc, pe un IAK 23, primul zbor al unui avion militar cu reactie in Romania, cu maiorul Aurel Reican.
- 1952 – maiorul Balaur Dumitru face prima interceptare a unei tinte reale in Romania.
De la fosta baza de aviatie Ianca, peste 14 aviatori militari au ajuns la cel mai mare grad militar, de general.
La 30 martie 1995 pilotii David Vasile si Trofin Vasile au executat, la nevoie, prima catapultare dintr-un avion de productie romaneasca, IAR 99, cu un scaun de catapultare fabricat in Romania.
Din pacate, de la fosta baza de a aviatie Ianca si-au pierdut viata in misiuni militare, 27 de piloti si alti 9 aviatori formati la Ianca.

 

Autor A.Frangu 14 Mai 2016, 15:42 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii