Ianca: Acasa la scriitorul Ion Grigoroiu

De Alexandrina Iordache 20 Aprilie 2013, 20:12 Ianca


Intr-o zi calda a acestui aprilie capricios, am raspuns invitatiei scriitorului Ion Grigoroiu si i-am facut o vizita impreuna cu dnele Georgescu Lucia si Balan Georgeta, membra si respectiv vicepresedinte al Asociatiei Cultul Eroilor "Regina Maria" - filiala Braila.

Gazda primitoare, dl. Ion Grigoroiu, dom Grig cum ii spun prietenii, ne-a primit acasa, pe str. Teilor nr. 73, in orasul Ianca, acolo unde are sediul si Asociatia cultural-artistica "Flori din Baragan" al carui presedinte este inca de la infiintare. La balconul casei flutura tricolorul.

Si desi teii, care probabil candva au fost mai multi daca au dat numele strazii, s-au imputinat foarte mult, curatenia din curtile oamenilor si din fata acestora, lalele rosii, verdele copacilor si al gazonului dadeau strazii un aer proaspat, primavaratec.

La parterul casei care, la timpul potrivit, va deveni Casa memoriala "Ion Grigoroiu", inconjurat de carti, manuscrise, masina de scris, diplome si medalii isi desfasoara activitatea scriitorul. O camera primitoare in care fiecare obiect isi are locul bine stabilit si in care domneste o ordine desavarsita. Aici ne-a primit cu o cafea aburinda si cu zambetul pe buze dl. Ion Grigoroiu.

Am aflat ca a finalizat volumul al X-lea al monografiei localitatii Ianca care urmeaza sa fie dat la tipar. Problema este mereu aceeasi, lipsa sponsorilor. De asemenea, este aproape finalizata editia a 2-a revazuta si adaugata a volumului "Seniorii veterani, Titanii istoriei noastre". Unele fotografii si informatii oferite de membrele Cultului Eroilor isi vor gasi locul in aceasta editie care, nu peste mult timp, va vedea lumina tiparului.

L-am intrebat pe scriitor ce proiecte mai are. Multe, mi-a raspuns. Acum lucreaza la un volum de poezii scrise de Grigore Pavlovici Vieru. Volumul "Mama" a fost tiparit cu litere chirilice iar Ion Grigoroiu l-a transpus (dupa cum ii place sa spuna) in limba romana.

Tot in lucru are volumul "O viata, un destin" despre pilotul comandor instructor de aviatie Mitu Paul, unul din cei mai renumiti fosti comandanti de aeronave ai companiei TAROM, detinator a 9 insigne, cate una pentru fiecare kilometru de zbor.

In viitorul apropiat scriitorul Ion Grigoroiu si-a propus sa finalizeze volumul al II-lea al antologiei "Flori de pe Dorna". Primul volum a aparut la Editura "Centrul de Creatie" Braila, in anul 2009.

Cea mai mare dorinta a scriitorului este ca imobilul in care acum functioneaza Asociatia cultural- artistica "Flori din Baragan" (casa cu etaj) sa devina muzeu. Scrieri proprii, alte documente adunate, ziare la care a colaborat de-a lungul timpului, obiecte personale, toate sunt asezate - acum cu gandul - la locul planificat. Mai sunt unele lucrari de executat, retusuri de facut, bani de strans, carti de scris pana visul va deveni realitate.

Ne-a oferit carti, ne-a recitat poezii, ne-a vorbit cu patosul caracteristic despre Ianca si monumentele din oras, i-am admirat trandafirii din fata casei. Acest om modest, plin de entuziasm si sufletist m-a facut sa cred ca strada pe care locuieste este cea mai frumoasa din Ianca. Si chiar este.

 

Autor Alexandrina Iordache 20 Aprilie 2013, 20:12 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii