INAUGURARE LAPIDARIUM

De Frimu Ghinea 10 Mai 2017, 09:08 Galati

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, vă invită miercuri 10 mai 2017, începând cu ora 1800 la inaugurarea unei noi secții muzeale – Lapidarium, în str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2.

Cu acest prilej, vor fi vernisate expozițiile: „Arheologie – Lapidarium”, „Aurul și argintul antic al României” și „Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei”.

Expoziţia de bază Arheologie – Lapidarium cuprinde bunuri culturale reprezentative din patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați, descoperite în ultimii 50 de ani în judeţul Galaţi.
Excursul expoziţional începe cu artefacte din paleolitic şi neolitic (perioada preistorică) descoperite în siturile Bereşti, Ţepu, Puricani, Negrileşti. Epoca metalelor este reprezentată de interesantele descoperiri făcute în anii '60-'70 în siturile de la Suceveni, Cavadineşti, Poiana. Prezenţa dacilor şi romanilor pe teritoriul județului Galați este reliefată în cadrul expoziţiei prin artefactele descoperite în cetatea de la Piroboridava (Poiana) precum și în așezarea şi castrul roman de la Tirighina Bărboşi. De asemenea, pot fi admirate exponate inedite descoperite în siturile de epoca post-romană de la Lunca (judeţul Galaţi), Enisala, Garvăn (judeţul Tulcea).
Expoziţia cuprinde şi o zonă de Lapidarium în care sunt expuse sarcofage, stele funerare, fragmente de coloane din construcţii, altare votive descoperite în judeţele Galaţi şi Tulcea. (muzeograf Costel Ilie)

Prin organizarea expoziţiei permanente Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei, ne propunem redarea unei imagini cât mai autentice a culturii şi tradiţiei populare româneşti, valorificând ştiinţific şi expoziţional bunurile culturale cu caracter etnografic, deţinute de muzeul nostru. Prin recompunerea unor modele culturale, specifice satului de odinioară, se doreşte sensibilizarea publicului vizitator, în vederea păstrării şi conservării, în forme cât mai nealterate, a moştenirii materiale şi spirituale tradiţionale - ne declara muzeograf Ionela Daniela Antohe.

 

Autor Frimu Ghinea 10 Mai 2017, 09:08 Galati
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii