O consilieră locală din Galați depune un proiect de hotărâre pentru sprijinirea femeilor aflate în dificultate din cauza violenței în familie

De Frimu Ghinea 08 Martie 2018, 16:29 Galati

Consilierul local Oana Claudia Iurescu din partea PMP a depus în Consiliul Local al Municipiului Galați un proiect de hotărâre pentru sprijinirea femeilor aflate în dificultate din cauza violenței în familie.

Datele oferite de IPJ Galați ne arată că în 2017 și 2018 au fost înregistrate 255 plângeri care au fost înaintate către instanțe pentru a emiterea unor ordine de protecție, 148 dintre acestea transformându-se în ordine de protecție. De la începutul anului 2018, avem deja 53 de plângeri venite din partea unor posibile victime ale violenței în familie. Tot datele puse la dispoziție de IPJ Galați arată că în 2017 au fost înregistrate 511 de plângeri referitoare la infracțiuni de lovire îndreptate împotriva femeilor.

Soluția imediată de sprijin a victimelor violentei domestice este de a le ajuta să evadeze din mediul agresiv, de a le separa și proteja de agresorii lor. Fondul locativ al Primăriei este limitat și nu poate asigura găzduirea tuturor celor aflate în această situație, iar perioada pentru care victimele beneficiază de eventualul adăpost este de multe ori prea scurtă.

Propunerea PMP este de a subvenționa chiria unei locuințe provizorii din fondurile Consiliului Local al Municipiului Galați pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 24 de luni, chiar dacă acestea au beneficiat inițial de suportul locativ al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați, a altor entități ale statului sau a unor ONG-uri, în condițiile în care au un venit net lunar de până la 1.500 de lei.

Totodată, consilierul PMP solicită înființarea unui centru de apel telefonic gratuit în subordinea Direcției de Asistență Socială - Serviciul Public Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați, la care să sune atât victimele agresiunilor cât și persoane din anturajul acestora care cunosc situațiile de risc și pot ajuta la prevenirea unor tragedii. Acest centru de apel trebuie integrat cu Serviciul Unic de Urgență 112, astfel încât victima să poată fi localizată și scoasă imediat din mediul violent.

Cadrul legal pentru acordarea acestor subvenții este asigurat de Legea nr. 292/2011 privind asistența socială și Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

 

 

Autor Frimu Ghinea 08 Martie 2018, 16:29 Galati
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii