Esperantism, presă și cenzură în România interbelică, conferință la Muzeul Casa Cuza Vodă Galați

De Redactia 17 Mai 2016, 19:31 Galati

afis conferintaMuzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Muzeul Judeţean Olt vă invită, miercuri, 18 mai 2016, ora 1100, la conferinţa cu tema „ESPERANTISM, PRESĂ ŞI CENZURĂ ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ” susţinută de Doru Neagu.

Proiectul limbii esperanto, iniţiat în Polonia, de către Ludovic Lazar Zamenhof, este una dintre cele mai îndrăzneţe forme pe care le-a luat viziunea globalistă asupra lumii. Văzută ca o lingua franca universală, esperanto nu a avut totuşi succesul scontat, chiar dacă viziunea globalistă de care ţine s-a concretizat şi se concretizează tot mai mult la nivel politic, economic, cultural.

În România, începuturile proiectului esperantist se leagă de numele industriaşului gălăţean Heinrich Fischer, care, în 1904, fondează, la Galaţi, un grup esperantist şi începe să ţină cursuri de esperanto. În secolul care a urmat, viziunea unificatoare de care ţine proiectul esperanto a luat forme tot mai concrete, chiar dacă, sub aspect lingvistic, câteva limbi naturale au reuşit să se impună ca limbi internaţionale, oarecum în detrimentul mult mai logicei şi mai facilei limbi esperanto. (asistent cercetător ştiinţific dr. Ovidiu Nedu)  

Evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă” Galați, str. Al. I. Cuza, nr. 80, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

Autor Redactia 17 Mai 2016, 19:31 Galati
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii