26 septembrie - Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere

De IPJ Braila 25 Septembrie 2019, 19:52 Fapt divers

Organizația Polițiilor Rutiere din Europa – TISPOL realizează și în cursul anului 2019 Proiectul EDWARD, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Proiectul EDWARD este susținut de Comisia Europeană și își propune ca ziua de 26 septembrie să devină Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere, având în vedere că media la nivelul U.E. este de 70 de morți/zi.

Participarea presupune asumarea unui angajament - „Make the pledge”, pe website-ul www.projectEDWARD.eu, iar polițiștii rutieri vor oferi informații cu privire la derularea acestui proiect, a cărui susținere și promovare se realizează prin vizionarea unui clip video.

Activităţile preventive au ca scop îmbunătăţirea nivelului de conştientizare a participanţilor la traficul rutier asupra pericolelor la care se expun atunci când încalcă regulile de circulaţie.

La nivel Inspectoratului de Poliție Județean Brăila vor fi organizate acțiuni preventiv-educatice ce vizează combaterea excesului de viteză, conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive sau neportul centurii de siguranță, întrucât comportamentul participanților la traficul rutier rămâne cel mai important obstacol în îndeplinirea obiectivelor în domeniul siguranței rutiere, activități care sunt derulate în cadrul Campaniei naţionale de educație rutieră „Alege viaţa!”.

De ziua lui, Edward ne invită să facem un angajament pentru a reduce numărul accidentelor rutiere la 0… să promitem cu toții că:
- reamintim familiei, prietenilor și colegilor să sporească atenția la volan;
- vom conduce cât mai prudent și vom respecta regulile de circulație atât la volan, cât și pe motocicletă sau bicicletă;
- pornim farurile pentru a fi mai vizibili în trafic;
- suntem atenți și sporim vigilența în preajma pietonilor, bicicliștilor, motocicliștilor, copiilor, persoanelor în vârstă ori celor care se deplasează cu ajutorul animalelor;
- vom conduce cu o viteză care este, în același timp, și legală și sigură;
- verificăm corespunzător starea anvelopelor;
- acordăm o atenție deosebită atunci când conducem în apropierea școlilor ori în zone unde sunt mulți copii;
- nu conducem niciodată sub influența alcoolului sau a medicamentelor ori substanțelor care ne-ar putea afecta siguranța;
- ne asigurăm corespunzător și păstrăm distanța de siguranță în mers;
- purtăm întotdeauna centura de siguranță și avem grijă ca și cei care călătoresc cu noi să o poarte;
- nu vom folosi telefonul mobil în timp ce conducem, când nu avem dispozitiv hands-free;
- nu ne lăsăm distrași de nimic din interiorul sau exteriorul mașinii ori din mintea noastră;
- vom fi un exemplu pentru cei care călătoresc cu noi, conducând calm şi sigur.

 

Autor IPJ Braila 25 Septembrie 2019, 19:52 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii