Dacă e week-end, poliţiştii îi provoacă pe părinţi să profite de timpul petrecut cu copiii pentru a consolida comunicarea cu aceştia - campania „100 de zile de mesaje preventive”

De IPJ Braila 19 Mai 2018, 08:58 Fapt divers

activ.politistiAbuzul sexual asupra minorilor este un fenomen cu consecinţe negative nu doar asupra victimei şi familiei acesteia, ci a întregii comunităţi. Implicarea unui copil într-o activitate sexuală pe care el nu o înţelege, pentru care nu are capacitatea de a-şi da încuviinţarea informată sau pentru care nu este pregătit din punct de vedere al dezvoltării are un impact covârşitor asupra formării sale psihice.

Minorii victime ale abuzului sexual dezvoltă sentimente de vinovăţie şi ruşine, dificultăţi de adaptare şi integrare socială, devin persoane violente, distructive, consumă alcool sau droguri ori perpetuează, în calitate de autori, comportamentele abuzive.

Vinovăţia care poate pune stăpânire pe copilul-victimă, existenţa unor relaţii pozitive cu abuzatorul, insinuarea ideii că participarea copilului este un noroc pentru el, posibila implicare a unui membru de familie sau a unei persoane cu autoritate asupra minorului, precum şi teama copilului de consecinţele pe care le-ar putea avea dezvăluirea pot face extrem de dificilă denunţarea abuzului.

Aspecte care semnalează abuzul sexual asupra copilului:
- comportamentul său se schimbă (mănâncă brusc mai mult sau mai puţin, vrea să fie singur mai mult timp sau nu vrea să rămână singur deloc, refuză să meargă în locuri în care altădată se distra, are tulburări ale somnului, este tăcut sau neobişnuit de agresiv);
- se comportă neobişnuit în prezenţa unor anumite persoane;
- refuză brusc să se schimbe în faţa altor persoane, pentru orele de educaţie fizică sau refuză să participe la activităţi fizice;
- are mersul modificat sau dificultăţi atunci când stă pe un scaun;
- are pe corp vânătăi sau zgârieturi;
- contractează o boală venerică sau, în cazul unei fete, rămâne însărcinată.

Pentru a preveni cazurile de abuz asupra copiilor, poliţiştii recomandă părinţilor:

- Ascultă ceea ce îţi spune copilul şi comunică cât mai mult cu el. Învaţă-l să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante şi repetă cu el modalităţi de ieşire din astfel de situaţii. Trebuie să ştie că poate spune dacă ceva/cineva îi provoacă frică, confuzie, derută sau jenă;
- Fii prietenul copilului tău! Vorbeşte cu el despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele! Eventual, invită-i acasă sau ieşiţi împreună în parc, pentru a le putea observa comportamentul;
- Verifică cum, unde şi împreună cu cine îşi petrece timpul liber copilul tău. De foarte multe ori, copiii mai mari, din grupul de prieteni, pot fi abuzatorii!
- Nu lăsa copilul să meargă singur sau cu prieteni în locuri izolate! Locurile unde sunt cel mai frecvent abuzaţi copiii sunt în general zonele unde aceştia nu pot beneficia de ajutor: în pădure, pe câmp, între localităţi, în maşina unui necunoscut la ocazie, în casa cuiva!
- Explică-i copilului că respectul faţă de adulţi nu înseamnă supunere oarbă faţă de aceştia;
- Dacă la televizor apare o ştire sau o emisiune despre abuz sexual, nu schimba postul! Foloseşte acest moment pentru a discuta cu copilul.

 

Autor IPJ Braila 19 Mai 2018, 08:58 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii