Stop accidentelor rutiere grave!

De IPJ Braila 08 Octombrie 2013, 16:15 Fapt divers
Pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2013, poliţiştii Serviciului şi Biroului Rutier au efectuat cercetarea la faţa locului în urma producerii a 79 de accidente rutiere grave, soldate cu 71 răniţi grav, 41 răniţi uşor şi 18 persoane care nu au supravieţuit.

Activităţile de prevenire desfăşurate de poliţişti pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ au dus la scăderea tuturor indicatorilor analizaţi, ţinând cont că, în anul 2012, în aceeaşi perioadă, au avut loc un număr de 100 de accidente rutiere grave, soldate cu 101 persoane rănite grav, 60 rănite uşor şi 29 decedate.

Din totalul accidentelor produse, 28 au fost în municipiu, fiind înregistrate 26 de victime accidentate grav şi 3 decedate, şi 51 în judeţ, soldate cu 45 accidentaţi grav şi 15 morţi.

Cauzele frecvente care au dus la producerea evenimentelor rutiere au fost traversarea neregulamentară, care a generat 13 accidente rutiere, soldate cu 12 răniţi grav şi două persoane decedate, depăşirea neregulamentară, care a dus la producerea a 8 accidente rutiere, soldate cu 9 răniţi grav şi 4 persoane decedate, şi neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers, care a generat 6 accidente rutiere, cu 5 persoane rănite grav şi una decedată.

Şoferii autovehiculelor care au cauzat accidentele au fost 63 brăileni şi 16 aflaţi în tranzit (50 amatori, 14 profesionişti, 8 biciclişti, 4 conducători de atelaj hipo, doi şoferi fără permis de conducere şi un mopedist).

Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în zilele de duminică (15 accidente cu 14 răniţi grav şi 5 decedaţi), vineri (13 accidente cu 11 persoane rănite grav şi 3 decedate) şi sâmbătă (12 accidente cu două persoane decedate şi 11 rănite grav).

Cu preponderenţă, accidentele au fost înregistrate în intervalul orar 12:00-18:00 (35 accidente soldate cu 33 răniţi grav şi 7 decedaţi) şi 06:00-12:00 (18 accidente cu 16 răniţi grav şi 3 decedaţi).

Pentru prevenirea acestor evenimente, poliţiştii brăileni revin cu următoarele recomandări adresate conducătorilor auto:

- să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic!;
- să păstreze în mers distanţe suficiente faţă de celelalte autovehicule din trafic, pentru a putea opri în condiţii depline de siguranţă, atunci când se impune!;
- să sporească atenţia şi să se asigure suficient la efectuarea manevrelor de depăşire şi în apropiere de trecerile pentru pietoni!;
- să folosească luminile din dotarea autoturismelor, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!;
- să respecte normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!;
- să folosească centura de siguranţă care poate salva viaţa în caz de accident!;
- să nu folosească telefonul mobil în timp ce conduc, dacă nu au sistem “hands-free”!;
- să evite să se angajeze cu pasagerii în discuţii care pot distrage atenţia de la drum!;
- să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice!;
- să nu conducă în condiţii de oboseală!;
- să oprească din când în când, pe parcursul traseului de maxim 300 de km, pentru destindere şi refacere a forţelor!;
- să acorde un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulează, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!

Nu uitaţi că:
- depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice;
- viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă;
- viteza determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză.

 

Autor IPJ Braila 08 Octombrie 2013, 16:15 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate