Campania “Stop abuzului sexual asupra minorilor!” continuă în judeţul Brăila

De IPJ Braila 24 Februarie 2016, 12:29 Fapt divers

Iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, prin compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, şi planificată să se implementeze până la jumătatea lunii martie 2016,  Campania de prevenire a implicării minorilor în infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale “Stop abuzului sexual asupra minorilor!”, a continuat odată cu începerea semestrului al II-lea al anului şcolar 2015-2016.

Pentru implementarea acestei campanii în anul 2016, în parteneriatul cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila s-a alăturat, cu interes şi cu informaţii interesante şi utile pentru grupurile ţintă, Centrul Regional Galaţi al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Până în prezent, poliţiştii şi specialiştii D.G.A.S.P.C. Brăila au susţinut 25 de sesiuni de informare în 16 unităţi de învăţământ (14 din mediul rural, una din municipiul Brăila şi una din oraşul Ianca), fiind informaţi preventiv peste 1.300 de elevi şi 140 de părinţi.

Localităţile din mediul rural vizitate de poliţişti şi specialişti, în cadrul acestei campanii, au fost: Scorţaru- Nou, Vădeni, Baldovineşti, Gemenele, Spiru Haret, Cuza Vodă, Tufeşti, Ulmu, Surdila Găiseanca, Grădiştea, Vişani, Jirlău, Tătaru şi Dudeşti.

Activităţile adresate elevilor au avut drept scop conştientizarea acestora cu privire la situaţiile care favorizează producerea abuzurilor, consecinţele acestora asupra minorilor, măsurile de prevenire a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi modul în care trebuie să procedeze în situaţia în care un minor este victima unui abuz. Specialiştii D.G.A.S.P.C. Brăila au indicat importanţa solicitării de sprijin specializat în cazul apariţiei unor situaţii de abuz şi au prezentat serviciile pe care instituţia le poate oferi copiilor victime.  

Reprezentantul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi a discutat cu elevii pe tema exploatării sexuale a minorilor, ca formă a traficului de persoane, modul în care se realizează recrutarea, ce li se întâmplă victimelor şi le-a oferit recomandări pentru a preveni traficarea.

În activităţile adresate părinţilor, poliţiştii şi specialiştii D.G.A.S.P.C. Brăila au pus în principal accentul pe comunicarea permanentă pe care aceştia trebuie să o dezvolte cu copiii lor, să discute de la lucruri simple până la cele intime şi delicate, să cunoască preocupările acestora şi să manifeste interes pentru tot ceea ce este important pentru copilul lor la vârsta lui. Părinţilor le-au fost indicate trăsăturile fizice şi de personalitate întâlnite cel mai des la un copil abuzat, precum şi consecinţele asupra dezvoltării armonioase a copilului.

Dintre recomandările pe care poliţiştii le-au oferit elevilor, amintim:

- Ce  trebuie  să  ştiţi  despre  abuzatori:
Aceştia pot fi:
persoane pe care nu le cunoşti;
cunoştinţe întâmplătoare, prieteni ai prietenilor ;
vecini;
colegi de serviciu ai părinţilor;
prieteni;
tată, mamă, frate;
unchi, bunic, cumnat, verişor;
profesori, cadre medicale etc..
Abuzatorii pot fi tineri sau bătrâni, bărbaţi sau femei, care încearcă să profite de copii, şi să îi atragă spre situaţii pe care nu le înţeleg, care îi fac să se simtă fără putere, singuri, părăsiţi.

Uneori abuzatorii oferă dulciuri sau alte lucruri care le fac plăcere sau le fac diferite promisiuni pentru a obţine plăcerile sexuale pe care le doresc.
Aceştia obligă păstrarea secretului abuzului sexual comis, prin ameninţări, şantaj etc..

Mesaje transmise:

Ai dreptul să spui “NU”!:
- Oricăror atingeri, gesturi, propuneri pe care nu le doreşti şi nu îţi fac plăcere;
- Dacă ţi se cere să ţii secretă o situaţie sau o atingere neplăcută;
- Atunci când ţi se oferă dulciuri, bani pentru a face un lucru neplăcut pentru tine sau despre care ştii că este greşit;
- Dacă eşti ameninţat că o să ai probleme tu şi / sau familia ta dacă se află.

NU ESTE VINA TA:
- Dacă ai încercat să te aperi şi totuşi eşti abuzat sexual, nu tu eşti vinovat.
- Chiar dacă ţi se spune că este din cauza ta, abuzatorul este singurul vinovat pentru tot răul pe care ţi l-a făcut.

Reprezentanţii celor trei instituţii partenere continuă, şi în această săptămână, sesiunile de informare şi prevenire a elevilor şi părinţilor acestora din localităţile Chişcani, Ulmu şi Cireşu.

 

Autor IPJ Braila 24 Februarie 2016, 12:29 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii