Prevenirea victimizarii minorilor în atentia politistilor si a elevilor

De A.Frangu 05 Octombrie 2013, 09:36 Fapt divers
Saptamâna prevenirii criminalitatii a continuat în judetul Braila. In ziua a patra politistii s-au întâlni cu elevii în unitatile de învatamânt, tema abordata fiind prevenirea victimizarii minorilor. Actiunea s-a desfasurat in mai multe unitati de invatamant din Braila si judet.

Gazdele politistilor braileni din ziua dedicata prevenirii victimizarii minorilor au fost, în municipiul Braila, scolilor gimnaziale „Aurel Vlaicu”, „Mihail Sadoveanu”, „Ecaterina Teodoroiu” si „Dimitrie Cantemir”, colegiile si liceele: „Ana Aslan”, „Edmond Nicolau”, „C.D.Nenitescu”, „Panait Cerna”, Liceul cu Program Sportiv, „Gh.M.Murgoci” si „Panait Istrati”, iar în judet, scolile gimnaziale din Însuratei si Ianca si Liceul Teoretic „G.Vâlsan”, din Faurei.
 
In cadrul acestor intalnirii politistii au explicat elevilor la ce se refera termenul de victima, cine poate deveni victima si în ce situatie. Le-au fost prezentate elevilor exemple de situatii în care un copil poate fi victima unei tâlharii, a agresivitatii si violentei, a înselatoriei, a ademenirii si hartuirii pe internet, a celor care exploateaza copiii prin munca etc.
  
Fiecare situatie în parte a fost discutata detaliat, astfel încât copiii sa înteleaga exact ce trebuie sa faca pentru a preveni o serie de evenimente în urma carora pot deveni victime sigure ale persoanelor rau intentionate.

Si politistii de proximitate, de prevenire si cei de la structurile de politie rutiera si ordine publica au fost alaturi de elevi. Pe lânga dezbaterile punctuale cu elevii, acestia le-au prezentat materiale video referitoare la prevenirea victimizarii minorilor.

Liceenii care urmeaza cursurile Liceului cu Program Sportiv Braila si cei de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Braila au primit vizita specialistului Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galati, care, împreuna cu politistii de proximitate desemnati la aceste unitati de învatamânt, a transmis informatii valoroase în scopul prevenirii exploatarii sexuale.
 
Elevele au aflat care sunt modalitatile prin care tinerele fete sunt ademenite în retele de prostitutie, cum procedeaza persoanele care se ocupa de racolare si care sunt etapele prin care o persoana devine victima a traficului de fiinte umane.

De asemenea, acestea au înteles de la politisti ca mirajul câstigurilor materiale obtinute rapid si fara mari eforturi poate deveni un adevarat cosmar, au identificat o serie de factori de risc care pot conduce la transformarea lor în victime sigure ale traficului de fiinte umane, constientizând ca un astfel de mod de viata afecteaza profund întreaga personalitate, si au fost sfatuite sa manifeste prudenta, mai ales în cazul în care mai târziu vor dori sa lucreze în strainatate.

Elevilor in Braila si judet care nu au avut ocazia sa participe la intalniri cu politistii, acestia le recomanda:

- Atunci când navighezi pe Internet, fii atent la cei care îti cer informatii personale! Nu le oferi informatii despre tine si familia ta, adresa, parola de e-mail;
- Daca vrei sa te întâlnesti cu o persoana  pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunta-ti înainte parintii! Oamenii pot fi total diferiti de ceea ce au pretins ca sunt pe Internet si astfel poti deveni victima a traficului de persoane sau a altor întâmplari tragice;
- Nu posta pe Internet fotografii cu tine în ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a va face rau, voua sau celor apropiati;
- Nu participa la petreceri daca nu cunosti foarte bine gazda si persoanele invitate;
- Nu intra în anturaje dubioase si evita frecventarea locurilor si mediilor unde se consuma alcool sau droguri;
- Nu intra în discutii cu persoane necunoscute si nu primi nimic de la acestea!
- Nu te apropia si nu urca, pentru niciun motiv, în autoturismele unor persoane pe care nu le cunosti!
- Nu face demonstratii privind performanta telefonului mobil, iPhone-ului sau iPad-ului daca în preajma sunt persoane necunoscute;
-  Nu te lauda cu banii, bunurile sau alte valori pe care le ai asupra ta;
-  Tine mereu ghiozdanul, rucsacul sau geanta în partea din fata a corpului;
-  Daca te simti urmarit pe strada, îndreapta-te catre o zona aglomerata sau intra într-un magazin. Cere ajutorul unui adult;
-  Fii atent la persoanele straine care stationeaza în holul blocului si nu urca cu persoane straine în lift. Daca te simti în primejdie, suna la usa celui mai apropiat vecin!

In ultima zi a Saptamânii prevenirii criminalitatii, politistii braileni vor desfasura activitati de prevenire a evenimentelor rutiere si se vor adresa conducatorilor auto si pietonilor din municipiul si judetul nostru.


 

Autor A.Frangu 05 Octombrie 2013, 09:36 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate