Politistii braileni atentioneaza cu privire la furturile din locuinte

De Mihai Vintilă 07 Aprilie 2010, 00:00 Fapt divers
Conform unei analize efectuate de compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, în cadrul Programului de Prevenire a Infracţiunilor contra Patrimoniului- furturi din locuinţe şi anexe gospodăreşti din mediul rural, de la începutul anului, până în 07.04.2010, la nivelul judeţului Brăila, au fost sesizate 105 furturi din locuinţe şi anexe gospodăreşti, aici fiind incluse şi tentativele de furt din locuinţă, 58 dintre acestea, adică 55,2%, fiind comise în mediul rural (4 reprezentând tentative de furt din locuinţă).
În funcţie de momentul comiterii, în 47,5% dintre cazuri, autorii au acţionat pe timp de noapte, iar în alte 47,5% dintre situaţii, momentul comiterii nu poate fi delimitat (zi/noapte). Cu toate acestea, doar în 35% dintre furturi nu se poate delimita clar perioada comiterii, aceasta fiind situată între o săptămâna şi o lună, în unele cazuri fiind vorba chiar de mai multe luni în care este posibil ca autorii să fi acţionat.
Principalele moduri de operare identificate la 58,6% dintre furturile comise în această perioadă au fost:
- escaladare gard (15 furturi);
- forţare fereastră sau spargere geam (12 furturi);
- forţare uşă (4 furturi) şi
- folosind chei potrivite, profitând de uşa neasigurată şi profitând de neatenţie (câte un furt).
În funcţie de vârsta victimelor ale căror locuinţe au fost vizate, din cele 36 de cazuri în care se cunoaşte vârsta, 25 (adică 70%) sunt persoane peste 65 de ani (13 persoane din grupa de vârstă 70-79 ani şi 5 persoane de peste 80 de ani). De asemenea, se constată că riscul de victimizare este acelaşi în mediului rural la persoanele de 70 de ani şi peste această vârstă, indiferent de sex.
Dintre principalele localităţi rurale în care s-au înregistrat furturi din locuinţe de la începutul acestui an, menţionăm: Movila Miresii (4 furturi în comună şi 3 în satul Ţepeş Vodă), Viziru, Vădeni şi Victoria (câte 3), Vişani (1 în comună şi 2 în satul Câineni Băi).
Din cele 58 de locuinţe în care s-au înregistrat furturi în mediul rural, 12 reprezintă case care temporar sau definitiv nu sunt locuite (în mediul urban 5 dintre cele 47 imobile sparte nu erau locuite). În 7 dintre infracţiuni, autorii au vizat obiecte din interiorul locuinţei (electrocasnice, bani, produse textile: îmbrăcăminte, pături, lenjerii), iar în celelalte 3 cazuri bunurile (produse agricole şi materiale de construcţie: fier forjat, foi de tablă, ţevi metalice) au fost sustrase din curtea locuinţei sau anexele gospodăreşti.
În funcţie de gradul de locuire, 7 dintre case nu sunt deloc locuite, 2 sunt locuite doar pe timpul verii; în 2 dintre cazuri infracţiunea s-a comis în perioada în care proprietarul a fost plecat de la domiciliu (aproximativ 1 săptămână); în ultimul caz nu reiese dacă locuieşte cineva la adresa respectivă, dar după perioada de timp în care s-a putut produce fapta (2 săptămâni), cazul poate fi similar celor 2 menţionate anterior. Dintre acestea, 3 au fost înregistrate doar în comuna Tufeşti, constatându-se totodată că alte fapte de acest tip în comuna respectivă nu s-au mai înregistrat în perioada supusă analizei. Cele 3 locuinţe din comună nu sunt locuite, în cazul uneia proprietarul este plecat în străinătate de 4 ani, iar în cazul alteia proprietarul se mutase de o lună şi jumătate. Obiectele vizate în cele 3 cazuri sunt diverse: fier beton într-un caz şi îmbrăcăminte şi veselă, respectiv îmbrăcăminte, pături şi lenjerii în celelalte două cazuri.
După modul de operare, în 3 locuinţe s-a pătruns prin forţarea uşii de acces, în 2 cazuri prin forţarea ferestrei, într-un caz prin deschiderea unei ferestre exterioare, iar în altul prin fereastra lăsată neasigurată de proprietar.
Ţinând cont de această analiză, poliţiştii brăileni vor acţiona în zonele de competenţă urmărind următoarele aspecte:
1) identificarea, inclusiv la nivelul fiecărui post de poliţie comunal, a caselor nelocuite şi a celor locuite temporar din mediul rural;
2) identificarea proprietarilor caselor de vacanţă sau a locuinţelor nelocuite ori a rudelor sau cunoştinţelor acestora în vederea contactării şi informării lor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri suplimentare de siguranţă prin:
- asigurarea uşilor de acces şi a ferestrelor cu gratii şi/sau încuietori rezistente care au sistemul de prindere în interior;
- nelăsarea la vedere, în curţile locuinţelor, a bunurilor cum ar fi produsele agricole, materiale de construcţii etc.;
- montarea unui sistem de alarmă în locuinţă;
- anunţarea vecinilor de încredere, atunci când imobilul rămâne nelocuit, pentru a-i ruga să supravegheze curtea şi locuinţa.
3) informarea populaţiei cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru prevenirea furturilor din locuinţe şi anexe gospodăreşti;
4) colaborarea cu factorii poştali din mediul rural pentru transmiterea către cetăţeni a unor informaţii şi materiale cu caracter preveniv;
5) intensificarea patrulării pe timp de noapte în zonele identificate cu imobile nelocuite sau locuite temporar;
6) discuţii cu autorităţilor locale pentru asigurarea climatului de siguranţă în localităţile din mediul rural în ceea ce priveşte iluminatul public, pază comunală etc.(IJP Braila)

 

Autor Mihai Vintilă 07 Aprilie 2010, 00:00 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate