Recomandări ale polițiștilor pentru siguranța bunurilor personale

De IPJ Braila 18 Mai 2016, 13:27 Fapt divers

Zilele trecute, un tânăr, de 26 de ani, din municipiu, a semnalat la poliţie, apelând numărul 112, faptul că şi-a uitat telefonul mobil pe aparatul automat de cafea, din interiorul unui magazin alimentar, din municipiul Brăila. Acesta a afirmat că l-a observat ieşind în grabă din magazin pe un brăilean, în vârstă de 45 de ani, pe care-l bănuieşte că i-ar fi luat telefonul.
După primirea sesizării, un echipaj de poliţie s-a deplasat la faţa locului şi a desfăşurat primele cercetări, stabilind că aspectele semnalate se confirmă. Telefonul a fost ridicat de la suspect şi a fost predat păgubitului, iar pe numele primului a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt.  

Reamintim că, la nivelul Poliţiei Municipiului, a mai fost înregistrat un caz asemănător, în luna aprilie a.c., când un agent de pază, în vârstă de 51 de ani, din cadrul unui magazin de îmbrăcăminte, din Brăila, ar fi sustras un portofel ce conţinea acte şi bani. Bunul fusese uitat de către o tânără, de 18 ani, pe un raft din unitate.
Şi la acea dată, poliţiştii au recuperat prejudiciul şi i-au întocmit bănuitului dosar penal pentru infracţiunea de furt.

De asemenea, şi în cursul zilei de ieri, la Poliţia Municipiului a fost primită o reclamaţie formulată de o brăileancă de 14 ani, potrivit căreia persoane necunoscute i-ar fi sustras o geantă în care se aflau bani şi documente personale.
Din primele cercetări a reieşit că minora îşi lăsase geanta nesupravegheată, pe spaţiul verde, din Parcul Monument Brăila, în timp ce făcea sport.
Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunea de furt şi desfăşoară cercetări pentru identificarea suspectului şi tragerea lui la răspundere penală.

Distincţia între furt şi însuşirea bunului găsit

Precizăm că pentru a fi vorba de infracţiunea de însuşirea bunului găsit trebuie ca bunul găsit să fi ieşit din posesia altuia, fără voia lui, adică să fie un bun pierdut, iar făptuitorul să dea peste el întâmplător şi să nu ştie cui aparţine.

Pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de furt este necesar ca bunul să fie uitat/lasat într-un loc de către proprietar, acesta ştiind că l-a uitat/lăsat acolo, iar altă persoană, care cunoaşte cui aparţine bunul şi că acesta a fost uitat/lăsat şi nu pierdut, şi-l însuşeşte.

De reţinut este faptul că atât furtul, cât şi însuşirea bunului găsit sunt infracţiuni prevăzute şi pedepsite de Codul penal. Prima faptă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar cea de-a doua, cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Sfaturi pentru cetăţeni:

Pentru siguranţa bunurilor dumneavoastră, vă recomandăm:

* Fiţi discreţi! Nu vă etalaţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră. Telefoanele mobile, tabletele, camerele video/foto sau bijuteriile scumpe pot atrage atenţia infractorilor;

* Când vă aflaţi într-un magazin, fiţi atenţi la persoanele care se mai află în incintă şi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, mai ales atunci când spaţiul este mic şi aglomerat;

* Acordaţi atenţie sporită lucrurilor personale! Nu le lăsaţi nesupravegheate în locuri publice aglomerate; păstraţi-le permanent în raza dumneavoastră vizuală;

* Încercaţi să lăsaţi întotdeauna bunurile în supravegherea unei persoane de încredere;

* Nu acceptaţi să înmânaţi persoanelor pe care nu le cunoaşteţi diferite bunuri pe care le aveţi asupra dumneavoastră, indiferent de motivul solicitării (dorinţa de a vedea cum funcţionează, nevoia urgentă de a telefona cuiva etc.);

* Nu lăsaţi bunuri precum poşete, borsete, portofele, în cărucioarele sau coşurile de cumpărături, în timp ce căutaţi diferite lucruri pe rafturi;

* Încercaţi să nu folosiţi telefonul mobil în timp ce vă aflaţi într-un magazin. Dacă totuşi aţi fost nevoit să o faceţi, puneţi-l într-un loc sigur până la următoarea utilizare. În niciun caz nu îl ţineţi în mână pentru că veţi fi tentat să îl lăsaţi pe un raft, o tejghea sau pe banda casei de marcat, în momentul când veţi dori să verificaţi un produs sau să plătiţi cumpărăturile şi există riscul să îl uitaţi acolo;

* Înainte de a ieşi dintr-un magazin, verificaţi dacă aţi luat toate produsele cumpărate şi dacă nu cumva v-aţi uitat la casă ori pe tejghea bunuri precum portofel, telefon mobil, card bancar.

 

Autor IPJ Braila 18 Mai 2016, 13:27 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii