Politia recomanda - Preveniti accidentele rutiere grave!

De IPJ Braila 16 Ianuarie 2012, 14:19 Fapt divers
Pe parcursul anului 2011, poliţiştii Serviciului şi Biroului Rutier au efectuat cercetarea la faţa locului în urma producerii a 135 de accidente rutiere grave, soldate cu 126 de răniţi grav şi 28 de persoane care nu au supravieţuit.

În anul 2010, au avut loc un număr de 166 de accidente rutiere grave, soldate cu 52 de morţi şi 146 persoane rănite grav. Din totalul accidentelor produse, 57 au fost în municipiu, fiind înregistrate 54 de victime accidentate grav şi 9 decedaţi, şi 78 în judeţ, soldate cu 72 accidentaţi grav şi 19 morţi.

Cauzele frecvente care au dus la producerea evenimentelor rutiere au fost conducerea imprudentă în trafic, pe acest fond fiind 16 accidente grave cu 16 persoane rănite grav şi 4 persoane decedate, neacordarea priorităţii vehiculelor, care a generat 15 accidente în urma cărora au fost rănite grav 16 persoane, traversarea neregulamentară a pietonilor, fiind înregistrate 13 accidente grave, în care au fost 12 răniţi grav şi un decedat, şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, care a dus la producerea unui număr de 11 accidente rutiere grave, soldate cu 3 morţi şi 11 răniţi grav.

Şoferii autovehiculelor care au cauzat accidentele au fost 108 brăileni, 25 aflaţi în tranzit şi doi autori necunoscuţi. De asemenea, dintre conducătorii auto care au provocat accidentele sunt 73 amatori, 25 profesionişti, 14 mopedişti, 10 biciclişti, 7 conducători de atelaje hipo, un stivuitorist, un conducător de ATV, doi conducători auto fără permis de conducere şi doi autori necunoscuţi.

Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în zilele de marţi (27 accidente cu 27 răniţi grav şi 4 persoane decedate) şi luni (24 accidente cu 18 persoane rănite grav şi 8 decedaţi).

Cu preponderenţă, accidentele au fost înregistrate în intervalul orar 6.00-12.00 (39 accidente soldate cu 33 răniţi grav şi 9 decedaţi) şi 12.00-18.00 (48 accidente cu 49 persoane vătămate corporal grav şi 7 decedaţi).

Pentru prevenirea acestor evenimente, poliţiştii brăileni revin cu următoarele recomandări adresate conducătorilor auto:
- să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic;
- să păstreze în mers distanţe suficiente faţă de celelalte autovehicule din trafic, pentru a putea opri în condiţii depline de siguranţă, atunci când se impune;
- să sporească atenţia şi să se asigure suficient la efectuarea manevrelor de depăşire şi în apropiere de trecerile pentru pietoni;
- să folosească luminile din dotarea autoturismelor, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă;
- să respecte normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule;
- să folosească centura de siguranţă care poate salva viaţa în caz de accident;
- să nu folosească telefonul mobil în timp ce conduc, dacă nu au sistem handsfree;
- să evite să se angajeze cu pasagerii în discuţii care pot distrage atenţia de la drum;
- să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice;
- să nu conducă în condiţii de oboseală;
- să oprească din când în când, pe parcursul traseului de maxim 300 de km, pentru destindere şi refacere a forţelor;
- să acorde un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulează, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune.

Nu uitaţi că:

- depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice;
- viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă;
- viteza determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză!

Numai respectând regulile de circulaţie, putem avea trafic rutier în siguranţă!

 

Autor IPJ Braila 16 Ianuarie 2012, 14:19 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate