Persoanele vârstnice ținte preferate ale escrocilor

De IPJ Braila 27 Februarie 2018, 14:58 Fapt divers

Produsele la preţuri promoţionale, cadourile din partea unor magazine sau autorităţi, ajutoarele din fonduri ale Uniunii Europene ori ajutoarele sociale de la primării continuă să reprezinte tentaţii irezistibile pentru vârstnici.

Astfel, aceştia ajung să primească în locuinţe persoane necunoscute şi chiar să le încredinţeze diferite sume de bani, cu speranţa că vor beneficia de diferite avantaje. Din păcate, însă, bătrânii nu doar că nu se aleg cu vreun câştig, ci ajung să apeleze la sprijinul poliţiştilor, pentru că au fost victime ale hoţilor sau escrocilor.

Cel mai recent exemplu este cel al unor octogenari din municipiul Brăila, care au acceptat să înmâneze suma de 700 lei unor necunoscuţi, despre care au crezut că sunt reprezentanţi ai Primăriei Brăila, cu speranţa că vor primi ajutor pentru efectuarea unor reparaţii în gospodărie.

Păgubiţii le-au relatat poliţiştilor că, în data de 23 februarie a.c., în jurul prânzului, la domiciliul lor s-au prezentat doi bărbaţi, care s-au recomandat drept reprezentanţi ai primăriei, şi le-au spus că instituţia îi poate sprijini financiar pentru înlocuirea sistemului de scurgere a apei din precipitaţii, cu condiţia achitării unui avans.

Fără a bănui intenţiile pretinşilor angajaţi ai primăriei, bătrânii le-au înmânat suma de 700 de lei, convinşi fiind că în cursul zilei următoare cei doi vor reveni pentru efectuarea lucrărilor promise. A doua zi, în urma unor discuţii cu vecinii, şi-au dat seama că au fost păcăliţi şi au apelat la poliţie pentru identificarea escrocilor.

Scăderea veniturilor odată cu pensionarea, corelată cu nivelul redus de informaţii privind regimul ajutoarelor materiale acordate de autorităţi persoanelor cu venituri modeste, face din  persoanele vârstnice o categorie de populaţie vulnerabilă în faţa escrocilor, cărora ajung să le încredinţeze sume mari de bani, în speranţa obţinerii unor beneficii.

Având în vedere aceste aspecte, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila transmite  brăilenilor ca, pentru prevenirea înşelăciunilor, să ţină cont de următoarele recomandări:
- să nu accepte imediat o ofertă ce pare tentantă şi de ultim moment, oricât de precară ar fi situaţia financiară în care se află! Pentru a nu fi păcăliţi, să verifice personal oferta de bunuri ori servicii, la instituţia sau firma în numele căreia este făcută;  

- să solicite persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii şi, pentru diferite motive, le cer bani, să le prezinte documentele de identitate şi pe cele care le atestă calitatea invocată;

- pentru orice sumă plătită, să solicite chitanţă şi să aibă grijă ca aceasta să fie completată corect, să conţină date despre instituţia în contul căreia fac plata, să aibă înscris numele încasatorului şi să poarte semnătura acestuia şi ştampila unităţii;

- să nu ofere informaţii despre veniturile sau economiile ori despre bunurile de valoare pe care le au acasă, persoanelor necunoscute care îi abordează, aparent întâmplător, pe stradă, în parc sau în alte locuri publice;

- să nu înmâneze bani necunoscuţilor, ca avans pentru diferite lucrări sau cu titlu de impozit (pe diferite surse de venit ori „ajutoare”);

- să nu uite că acordarea de ajutoare băneşti din partea instituţiilor statului se face în baza unei cereri, care trebuie să fie însoţită de documente doveditoare privind veniturile solicitantului sau ale familiei acestuia.

 

Autor IPJ Braila 27 Februarie 2018, 14:58 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii