”Nu te lăsa păcălit!” - activitati ale politistilor brăileni în cadrul campanie de informare a populatiei

De IPJ Braila 16 Iunie 2015, 21:33 Fapt divers

Săptămâna trecută, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au derulat noi activităţi de conştientizare a populaţiei municipiului Brăila, cu privire la riscul de victimizare prin infracţiuni de înşelăciune, săvârşite prin metode precum „accidentul”, „premiul” sau „reprezentant de instituţie”.

Poliţişti de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Biroul Proximitate s-au întâlnit cu cetăţenii în zone aglomerate sau intens circulate, din municipiu, precum Piaţa Concordia şi străzile adiacente acesteia şi Şoseaua Buzăului, şi i-au informat cu privire la metodele cel mai des utilizate de escroci pentru a-i păcăli pe oamenii de bună-credinţă şi a-i face să le încredinţeze, pentru diferite motive, economiile lor sau chiar bani împrumutaţi de la rude ori cunoscuţi.
    
Demersurile preventive s-au adresat, îndeosebi, persoanelor vârstnice care, pe fondul emotivităţii şi al nivelului scăzut de informare, omit uneori lucruri esenţiale, precum că ruda despre care au aflat că a produs un accident rutier nu deţine permis de conducere sau că ei nu s-au înscris la niciun concurs şi, astfel, cad mai uşor în plasa infractorilor.

În discuţiile cu cetăţenii, oamenii legii au insistat asupra faptului că escrocii sunt inteligenţi şi se folosesc de orice informaţie pe care o obţin despre viitoarea victimă, uneori chiar pe parcursul discuţiei cu aceasta, pentru a face ca poveştile pe care le ticluiesc cu dibăcie să fie cât mai credibile şi să le asigure venituri nemuncite.

De asemenea, poliţiştii au accentuat că, pentru a nu fi păcăliţi, oamenii ar trebui să fie foarte reţinuţi atunci când primesc informaţii referitoare la potenţiale premii, câştiguri sau drepturi băneşti restante care li s-ar cuveni, mai ales dacă intrarea în posesia acestora este condiţionată de achitarea în avans a unor sume de bani reprezentând diferite taxe ori impozite. Nu în ultimul rând, au fost sfătuiţi să nu se încreadă în bunele intenţii ale unor persoane cunoscute, aparent întâmplător, şi care se oferă să le ajute cu efectuarea unor plăţi sau la diferite activităţi în casă, fără a cere ceva în schimb.
 
Transmiterea informaţiilor şi a recomandărilor preventive către populaţie s-a realizat şi prin distribuirea de flyere, dar şi prin expunerea de afişe la avizierele blocurilor situate pe Calea Călăraşilor şi străzile Ghioceilor, Griviţei, Şcolilor, Simion Bărnuţiu, Comunarzi şi Sebeşului.
 

Dintre sfaturile promovate în cadrul Campaniei “Nu te lăsa păcălit!” reamintim:

- nu oferiţi date cu caracter personal (cod numeric personal, serie şi număr act de identitate, date despre rude) prin intermediul convorbirilor telefonice, unor persoane necunoscute, indiferent de calitatea invocată de acestea. Aceste date ar putea fi folosite, ulterior, de către infractori, pentru a vă convinge că sunt rudele dumneavoastră sau cunoscuţi ai acestora!

- nu discutaţi despre economiile dumneavoastră sau bunurile de valoare pe care le aveţi acasă cu persoane necunoscute şi care vă abordează aparent întâmplător!

- nu  trimiteţi bani, bijuterii sau alte bunuri de valoare unor persoane care sună, spun că vă sunt rude şi că au fost implicate în accidente de circulaţie grave! Verificaţi informaţiile primite, sunând pe cineva din familie, la poliţie sau spital.

- nu trimiteţi coduri de reîncărcare a cartelelor telefonice unor necunoscuţi, indiferent de calitatea invocată de aceştia şi motivul solicitării!

- dacă sunteţi anunţat că aţi câştigat un premiu, nu plătiţi niciodată în avans pentru a intra în posesia acestuia! Sunaţi la operatorul de telefonie sau la firma care v-ar fi oferit premiul şi verificaţi vestea referitoare la câştig!

- nu plătiţi pentru a intra în posesia unui colet despre care nu ştiaţi că trebuie să îl primiţi sau dacă cel care îl aduce nu e angajat al unei firme de curierat!

- nu permiteţi accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, decât după verificarea documentelor de identitate şi a celor de serviciu; încercaţi să reţineţi cât mai multe date dintre cele înscrise pe respectivele documente!

- fiţi precauţi în privinţa persoanelor care vă cer bani pentru ajutorarea unor persoane bolnave sau nevoiaşe şi nu le permiteţi accesul în locuinţă, mai ales dacă sunteţi singuri acasă.

- nu acceptaţi propunerea persoanelor pe care nu le cunoaşteţi, de a vă ajuta cu plata facturilor, a diferitelor taxe sau impozite!

- anunţaţi poliţia cât mai repede, apelând Dispeceratul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, la tel: 0239/606100, în cazul în care sunteţi victima unei înşelăciuni sau cineva a încercat să vă înşele!

 

Autor IPJ Braila 16 Iunie 2015, 21:33 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii