Noi victime inselate prin metoda Premiul

De A.Frangu 07 August 2013, 10:50 Fapt divers
Un caz recent de înşelăciune prin telefon, precizeaza IJP Braila printr-o nota de presa, este cel al unei brăilence de 45 de ani, care a fost sunată de o persoană ce s-a recomandat a fi reprezentant al unei companii de telefonie fixă, la care victima este abonată şi care i-a spus că a fost desemnată câştigătoarea unui premiu de 25.000 lei.

Castigatoarea premiului ar fi fost desemnata în urma unei tombole organizate de respectiva firmă. Apelantul i-a solicitat victimei achitarea impozitului în avans pentru substanţialul premiu câştigat, solicitându-i să transmită codurile de reîncărcare a două cartele electronice de 25 euro fiecare. 

Spre informarea „norocosului câştigător”
Legislaţia fiscală prevede, la Art.77 - Reţinerea impozitului aferent veniturilor din premii şi din jocuri de noroc din Codul Fiscal, următoarele:
- Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
- Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net.
- Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine plătitorilor de venituri.

Ce înţelegem de aici?
Că orice premiu câştigat este supus unui impozit de 16% din valoarea sumei acordate sub forma premiului, impozit ce se plăteşte de către firma/compania care oferă premiul, prin reţinerea cuantumului impozitului din valoarea totală a premiului. Ulterior, premiul în bani din care s-a scăzut impozitul revine câştigătorului. 

Ce trebuie să ştiţi?
- Dacă vi se solicită acordarea în avans a impozitului pentru a un premiu în bani, nu este decât o încercare de a vă înşela, pentru că impozitul nu trebuie să-l plătiţi dumneavoastră, ci cel care vă acordă premiul!

- În plus, dacă suma reprezentând impozitul aferent premiului este mai mică decât 16% din valoarea comunicată a premiului, trebuie să vă daţi seama că ceva nu este în regulă (fie este o activitate de evaziune fiscală, impozitul nefiind virat în bugetul statului, fie este o tentativă la înşelăciune); în cazul brăilencei de 45 de ani, la premiul indicat că ar fi fost câştigat, trebuia să se comunice că impozitul este de 4.000 lei, echivalentul a aproape 100 de euro şi nu jumătate din această sumă.
  
Pentru a preveni înşelăciunile prin telefon, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila vă reaminteşte:

- Când primiţi vestea câştigării unui premiu substanţial prin telefon, prin care vi se solicită să trimiteţi în avans o sumă de bani, chiar şi sub forma unor coduri de reîncărcare, nu acţionaţi imediat! Este posibil ca, sub impulsul momentului, a vocii politicoase a interlocutorului şi a mesajului persuasiv indus de acesta, să nu realizăm că, de fapt, nu am jucat la niciun concurs, nu am participat la nicio tombolă şi, în plus, impozitul nu se plăteşte de câştigător, ci de organizatorul concursului! 
- Spuneţi unei persoane de încredere discuţia telefonică avută şi analizaţi împreună „şansele de câştig” pe care le-aţi avea! Un apropiat, care nu este influenţat afectiv, poate analiza mult mai obiectiv situaţia şi vă poate sfătui corect.
- Verificaţi din mai multe surse ca să vă convingeţi că nu este o înşelătorie, sunând la operatorul de telefonie sau societatea/instituţia care a organizat presupusul concurs sau deplasându-vă până la un centru specializat/punct de lucru al firmelor respective.
- Dacă aţi fost desemnat într-adevăr câştigător, premiul este al dumneavoastră şi nu poate fi ridicat de altă persoană în termen de cel puţin 30 de zile de la desemnarea câştigătorului şi comunicarea acestuia.


 

Autor A.Frangu 07 August 2013, 10:50 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate